У главном граду Србије на дводневном скупу се окупило више од 105 земаља, као и још девет делегација међународних организација.


Домаћини скупа, који се одржава на Београдском сајму, у сећање на Самит који је 1. септембра 1961. године одржан у главном граду, ове године су Србија и Азербејџан. Дводневни самит почео је јуче обраћањима председника Азербејџана Илхама Алијева и председника Србије Александра Вучића, а затим је уследио пленарни део са обраћањима делегација који се наставља и данас.

Паралелно се одвијају и други догајаји, попут Пословног форума у организацији Привредне коморе Србије.

Речима "добродошли кући", председник Србије Александар Вучић започео је јуче обраћање на отварању самита, и изразио наду се неће разговарати само о прошлости , већ и будућности коју желимо заједно да изградимо.

- Свет дијалога компромиса и мира је и даље могућ и достижан - поручио је Вучић.

- Основна идеја око које су се окупили наши претходници када су оснивали Покрет је био мир. Мир је основ за развој сарадње било да је реч о политичкој или економској - истакао је он.

Међу учесницима скупа су председник Гане Нана Акуфо Адо, син првог египатског председника и једног од оснивача Покрета несврстаних Гамала Насера - Абделхаким Гамал Абдел Насер, председавајући Генералне скупштине Уједињених нација Абдул Шахид, око 40 министара спољних послова, бројни специјални изасланици земаља Азије, Африке, Латинске Америке, и као посебни гости били су шеф руске дипломатије Сергеј Лавров и министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

На пословима обезбеђења манифестације ангажовано је више од 3.000 припадника Министарства унутрашњих послова.

Пре шест деценија, лидери 25 земаља афирмисали су идеју остваривања противтеже у тада блоковски подељеном свету.

У претходних 60 година свет се значајно променио, али су поделе, ипак, остале, па је овај скуп прилика да се идеји заједничког деловања земаља које нису међу водећим политичким и економским силама света, пружи нови подстицај. Радно време малопродајних објеката и ресторана по одлуци градског штаба за ванредне ситуације продужено је од суботе до среде, 13. октобра, до поноћи због великог броја гостију.

(Танјуг)