"Извештаји британских медија пласирају још једну неистину и чисту лаж, базирану на анонимним изворима. Причу потеклу у таблоиду ''Сан'' погурали су они који се противе успеху једне од најефикаснијих и најбезбеднијих вакцина против ковида и сматрамо те нападе врло неморалним, јер подривају глобални напор да се сузбије ковид. Њихова прича нема научног основа јер Спутњик В и АстраЗенека користе различите платформе", наводи се у саопштењу које је пренео Тас с.

РДИФ је навео да је Спутњик В базиран на добро истраженој људској аденовирусној платформи.

"Творци Спутњика В из Гамалеја центра користили су исту аденовирусну платформу из истраживања претходних година, укључујући и вакцине против еболе 2017. године и против МЕРС-а 2019. године, како би брзо развили руску антиковид вакцину", додаје се.

Из РДИФ-а наводе да "насупрот томе, АстраЗенека користи аденовирусни вектор шимпанзи за вакцину уместо људског вектора, који користи Спутњик В.

РДИФ је нагласио да су тимови Спутњика и АстраЗенеке спровели заједничке клиничке тестове комбинујући две вакцине и објавили податке о ефикасности и безбедности.

"Уместо да шире лажне вести, британски медији и владине службе треба да боље штите репутацију АстраЗенеке, безбедне и ефикасне вакције коју често напада конкуренција у медијима, са чињецицама које се ваде из контекста", закључује РДИФ.

Русија је раније оптужена да је уз помоћ свог шпијуна у Великој Британији украла формулу вакцине Оксфорд/АстраЗенека како би Москва могла да направи изузетно сличну вакцину Спутњик В и да победи у трци за прављење прве светске антиковид вакцине.