Метеоролог Ђорђе Ђурић у најновијој временској прогнози поручује да је среда протекла у знаку правог јесењег времена.

Ваздушни притисак је у приземљу повишен, а наше подручје под утицајем је висинског циклона са истока Европе, а под његовим утицајем преовладава умерено до потпуно облачно, понегде са кишом и пљусковима. У склопу овог висинског циклона над нашим подручјем преовладава и изражено северно и северозападно струјање, а са којим нам долази и веома хладна ваздушна маса, па данашње температурне вредности одгораварају температурама за крај октобра, поручује метеоролог.

- У Србији и до краја дана претежно облачно и веома хладно, повремено са кишом и локалним пљусковима са грмљавином, док се изнад 1.500 метара надморске висине очекују суснежица и снег или пљускови снега са грмљавином. Дуваће појачан северозаапдни ветар, а максимална температура биће од 13°С на западу до 17°С на истоку Србије, у Београду до 14°С - каже Ђорђе Ђурић.

Фото: Д.Балшић

 

Према његовим речима "Србија и наше подручје до петка ће бити под утицајем напоменутог висинског циклона и веома хладне ваздушне масе са истока Европе и налазиће се на источној периферији антицклона са северозапада Европе, док ће запад Европе бити под утицајем гребена, центра Антицклона и веома топле ваздушне масе".

-У Србији у четвртак и петак и даље релативно хладно, али ће током дана бити знатно више сунца у односу на данас, нарочито у петак. Још у четвртак понегде може бити слабе кише или пљуска са грмљавином. Очекује се слаб до умерен северозападни ветар. Јутарња температура биће од 5 до 10°С, у Београду до 8°С, а максимална дневна од 15 до 19-20°С, у Београду до 16-18°С - каже Ђурић.

За викенд ће бити стабилно и осетно топлије време, уз прилив знатно топлије ваздушне масе са југа и са Медирана. У суботу ће јутро бити ведро, али због јачег израчивања и веома хладно, понегде и са маглом, док ће током дана бити претежно сунчано и знатно топлије.

Јутарња температура од 1°С на југоистоку до 7°С на северу Србије и у Београду, а понегде се очекује чак и слаб приземни мраз, тј. мраз на 5 цм изнад тла. Током дана осетно топлије, максимална температура биће од 20 до 23°С, у Београду до 22°С.

Фото: Д.Балшић

 

-У недељу се очекује снажно активирање циклонске активности над Атлантиком и западним Медитераном, па ће се интензивирати јужно и југозападно висинско струјање, а са којим ће до нашег подручја стизати топла, али и влажна ваздушна маса, а уједно ће југозападно струјање доносити и честице пустињског песка из Сахаре. Под циклонском активношћу очекује се и пад ваздушног притиска, па се већ у недељу очекује повећање средње и високе облачности, али се очекује суво и топло време. Максимална температура биће од 20 до 25°С, а због јужног струјања значајно ће отоплитин ноћи и јутра - објашњава метеоролог.

У понедељак ће бити променљиво облачно и релативно топло, уз јак југозападни ветар. Максимална температура биће и преко 25°С, понегде и до 27-28°С.

Већ крајем дана и током ноћи у северним и западним, а у уторак и у осталим пределима очекује се јаче наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином и то због утицаја снажних циклона са Атлантика и са централног Медитерана. Остаће и даље топло, због југозападног струјања, али се због честица песка из Сахаре очекују обојене, тј, прљаве падавине са напоменутим честицама.

Потом се 27/28. септембра преко нашег подручја у склопу циклона очекује премештање хладног фронта, па се у свим пределима очекују киша и пљускови са грмљавином. Јужно струјање биће у скретању на северозападно и очекује се продор свежије ваздушне масе са севера, па ће и температуре бити у паду за 5 до 7 степени.

-Према тренутним прогнозама, сам крај септембра и почетак октобра обележиће умерено топло време, али се очекује и честа појава падавина - закључује Ђурић.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".