Четири особе, укључујући премијеровог нећака, приведене су током масовног протеста који је одржан против политике владе, а за који критичари кажу да би земљу могао да кошта чланства у Европској Унији, саопштила је данас полиција.


Више од 100.000 Пољака демонстрирало је јуче у знак подршке Европској Унији, саопштили су организатори скупа и градске власти, а пренела је агенција АП.

Нећак пољског премијера Матеуша Моравјецког тврдио је да га је полицајац ударио ногом у главу док је био на земљи, а у моменту кад је већ био приведен.



Портпарол варшавске полиције потврдио је да је привремено притворен Франек Брода и да су током привођења коришћене лисице, али се није осврнуо на наводе о полицијској бруталности.

Франек Брода је владин критичар и активиста за права ЛГБТ популације.

Неколико десетина људи, како се наводи, кажњено је због паљења бакљи и ометања саобраћаја током протеста и накнадног марша до седишта владајуће десничарске националистичке партије Право и правда (ПиС).

Слични скупови подршке одржани су у више од 100 градова широм Пољске.

Протести су подстакнути пресудом Врховног суда од прошле недеље који је закључио да се закони Европске Уније не поклапају са Уставом Пољске.

Подржавајући пресуду суда, премијер Матеуш Моравјецки рекао је да се са сваком државом чланицом мора поступати с поштовањем и да ЕУ не би требало да буде само "групација једнаких и више једнаких".

Критичари ове одлуке Врховнох суда кажу да се пресуда може сматрати као одбацивање вредности ЕУ, те да потенцијално може довести до "полегзита".

(Танјуг)
 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".