Odluka brazilskog predsednika da blokira distribuciju besplatnih uložaka i tamponama devojčicama i ženama koje ne mogu sebi da ih priušte izazvao je bes javnosti u Brazilu, gde zbog siromaštva svaka četvrta devojčica koja ne može sebi da priušti uloške odsustvuje iz škole kad ima menstruaciju.

Болсонаро је ставио вето на део закона који је предвиђао да се бескућницама, затвореницама и тинејџеркама у државним школама бесплатно деле санитарни производи. Тим пројектом би корист имало 5,6 милиона жена и био је део ширег пакета закона намењених промоцији менструалног здравља, које су посланици одобрили.

Табата Амарал, из Демократске радничке партије и једна од ауторки закона, каже да је председник овом одлуком показао "презир према достојанству рањивих жена".

"Болсонаро каже да овај пројекат није у јавном интересу. Ја кажем да је против јавног интереса да те девојчице годишње изгубе шест недеља школе јер имају менструацију", рекла је Амарал Гардијану.

Бес јавности због одлуке Болсонара да стопира пројекат из коментар да би се бесплатном поделом уложака "фаворизовала одређена група", прелио се и на друштвене мреже. На Твитеру се појавио хаштег #ЛивреПараМенструар (право на менструацију).

- Да ли је 'привилегија' да сиромашна жена има право на тампон? Не! То је социјална политика, јавно здравље - рекла је заменица гувернера југоисточне државе Еспирито Санто.

- Овај вето је апсурдан и нехуман - каже Розана Баросо, председница уније студената.

- Многи студенткиње и ученице не могу у школу јер немају за улошке. Можете ли да замислите како изгледа користити папир, новине или мрвице хлеба уместо улошка? То је сурова реалност, нарочито међу младима. Усред пандемије и све веће друштвене неједнакости, ова ситуација се још додатно погоршала - рекла је она.

УН фонд за децу Уницеф је у мају у извештају навео да 713.000 девојчица у Бразилу живи без кушатила, док око 4 милиона девојчица нема адекватне хигијенске просторије у школама, укључујући приступ сапуну или улошсцима, док чак 200.000 нема WЦ у школи.

Амарал је навела и да је изговор Болсонара да му је превише да да 15 милиона долара годишње колико је планирано за цео програм, будалаштина јер је здравствено осигурање принуђено да финансира много скупље операције и третмане жена које користе старе пешкире и одећу уместо уложака. А готово половина Бразилки овако регулише своје месечно крварење.

(Курир)