Odluka brazilskog predsednika da blokira distribuciju besplatnih uložaka i tamponama devojčicama i ženama koje ne mogu sebi da ih priušte izazvao je bes javnosti u Brazilu, gde zbog siromaštva svaka četvrta devojčica koja ne može sebi da priušti uloške odsustvuje iz škole kad ima menstruaciju.

Bolsonaro je stavio veto na deo zakona koji je predviđao da se beskućnicama, zatvorenicama i tinejdžerkama u državnim školama besplatno dele sanitarni proizvodi. Tim projektom bi korist imalo 5,6 miliona žena i bio je deo šireg paketa zakona namenjenih promociji menstrualnog zdravlja, koje su poslanici odobrili.

Tabata Amaral, iz Demokratske radničke partije i jedna od autorki zakona, kaže da je predsednik ovom odlukom pokazao "prezir prema dostojanstvu ranjivih žena".

"Bolsonaro kaže da ovaj projekat nije u javnom interesu. Ja kažem da je protiv javnog interesa da te devojčice godišnje izgube šest nedelja škole jer imaju menstruaciju", rekla je Amaral Gardijanu.

Bes javnosti zbog odluke Bolsonara da stopira projekat iz komentar da bi se besplatnom podelom uložaka "favorizovala određena grupa", prelio se i na društvene mreže. Na Tviteru se pojavio hašteg #LivreParaMenstruar (pravo na menstruaciju).

- Da li je 'privilegija' da siromašna žena ima pravo na tampon? Ne! To je socijalna politika, javno zdravlje - rekla je zamenica guvernera jugoistočne države Espirito Santo.

- Ovaj veto je apsurdan i nehuman - kaže Rozana Baroso, predsednica unije studenata.

- Mnogi studentkinje i učenice ne mogu u školu jer nemaju za uloške. Možete li da zamislite kako izgleda koristiti papir, novine ili mrvice hleba umesto uloška? To je surova realnost, naročito među mladima. Usred pandemije i sve veće društvene nejednakosti, ova situacija se još dodatno pogoršala - rekla je ona.

UN fond za decu Unicef je u maju u izveštaju naveo da 713.000 devojčica u Brazilu živi bez kušatila, dok oko 4 miliona devojčica nema adekvatne higijenske prostorije u školama, uključujući pristup sapunu ili ulošscima, dok čak 200.000 nema WC u školi.

Amaral je navela i da je izgovor Bolsonara da mu je previše da da 15 miliona dolara godišnje koliko je planirano za ceo program, budalaština jer je zdravstveno osiguranje prinuđeno da finansira mnogo skuplje operacije i tretmane žena koje koriste stare peškire i odeću umesto uložaka. A gotovo polovina Brazilki ovako reguliše svoje mesečno krvarenje.

(Kurir)