Џорџ и његова сестра биће део поворке краљевске породице и пратиће ковчег док улази у цркву, пренео је Би Би Си.

Пре сахране, црквено звоно ће се оглашавати на сваки минут у трајању од 96 минута, колико је живела Елизабета.

Пред крај службе, биће одсвиран британски Посмртни марш око 12.55 сати, а онда ће нација у тишини стајати два минута.

Светски лидери и познате личности окупиће се у цркви из 13. века у 12.00 часова, а краљевска пратња ће водити погребну поворку иза Елизабетиног ковчега.

У погребној поворци, Вилијам и Кејт ће ићи испред Џорџа и Шарлот, а после њих ће ићи њихови стриц и стрина, војвода и војвоткиња од Сасекса, Хари и Меган, као и остали чланови краљевске породице.

Фото: Танјуг/АП

 

Треће дете Вилијама и Кејта, Луис (4), неће присуствовати сахрани.

На служби ће бити пуштана традиционална црквена музика и читаће се цитати из Библије, а церемонију ће водити кентерберијски надбискуп Џастин Велби.

Такође, премијерка Лиз Трас ће прочитати одломке из Библије, уз њу ће бити религиозни лидери, укључујући и кардинала од Вестминстера Винсента Николса, надбискупа римокатоличке цркве.

Врата Вестминстерске опатије ће се отворити у 9.00 сати, три сата пре почетка церемоније, а ковчег ће напустити Вестминстер хол у 12.35 часова и биће допремљен у опатију у 12.52.

Специјална државна кочија ће носити њен ковчег, а вући ће га 98 морнара ратне морнарице по традицији која датира од сахране краљице Викторије.

Више од 4.000 припадника војске ће пратити ковчег, који ће ићи споро кроз централне улице Лондона.

Фото: Профимедиа

 

 

"Сахрана века" ће трајати до вечерњих часова, пошто ће полагање тела у дворцу Винџор бити обављено на приватном опелу у 20.30 сати, а водиће га винџорски ђакон.

Краљичино последње почивалиште биће породична капела краља Џорџа Шестог, где су сахрањени њена мајка и отац, и где се чува пепео њене сестре, принцезе Маргарет. Када је принц Филип умро, привремено је положен у краљевску капелу Свети Ðорђе у Винџору, али ће сада бити премештен у капелу где ће његови посмртни остаци бити положени поред Елизабете.

Из Вестминстерске опатије кажу да ће ово бити прва сахрана једног монарха још од 18. века, иако је у тој опатији недавно било више сахрана брачних партнера монарха.

Би Би Си додаје да ће музика на сахрани бити у духу и по укусу краљице.

Свираће се композиције Ралфа Вона Вилијамса, Себастијана Баха и Едварда Елгара.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".