Процењује се да ће око 500 шефова држава и страних званица присуствовати сахрани најдуговечнијег британског монарха. 

Након смрти краљице јавност се заинтересовала за то како је живела омиљена британска владарка, те сада испливавају мало познати детаљи о краљици Елизабети. 

Једна од непознаница је то како се заправо краљица Елизабета II презивала.

Фото: Танјуг

 

Британска краљевска породица није дужна да користи презиме у приватним и јавним појављивањима, па је то један од разлога због чега га већина особа у Уједињеном краљевству и остатку света уопште и не зна.

Краљица Елизабета II је била толико позната сама по себи, да је није потребно ословљавати презименом. Али, када чланови њене породице имају потребу за презименом, на пример када иду у школу или војску, на располагању имају неколико могућности.

До 1917. године породица уопште није користила своје презиме. Ословљавали су се именом, кућом или династијом којој су припадали, као што је на пример династија Тјудор или Јорк.

Тада је британски краљ Џорџ V одлучио да промени име своје куће из Саксе-Кобург-Гота у Винџор, према једном од двораца у њиховом поседу јер је у јеку првог светског рата желео да се реши било какве повезаности са својим немачким пореклом.

Фото: Танјуг/АП

 

Притом није променио само име династије, већ је прецизно одредио да Винџор одсада постаје и званично презиме краљевске породице.

Када се принцеза Елизабета удала за Филипа Маунтбатена 1947. године, противно жељама двора, узела је његове презиме. Након што је постала краљица, одлучила је да допише "Винџор", како би њихови потомци могли да се разликују од осталих из краљевске лозе. Ипак, ретко ко зна или користи њено пуно име: краљица Елизабета II Маунтбатен-Винџор

Фото: Профимедиа

 

Презиме Маунтбатен-Винџор искористила је краљичина ћерка, принцеза Ана, кад се удавала 1973. године, иако није била дужна по британским прописима.

Са друге стране, током служења војске, принчеви Вилијам и Хари користили су презиме Велс, према очевој титули принца од Велса. Истом логиком послужиле су се и ћерке принца Ендрјуа, војводе од Јорка и представљале се као Јуџин и Беатрис Јорк.

Фото: Профимедиа

 

Чланови краљевске породице нису дужни да користе презиме, па најмлађи наследници британске круне - принц Џорџ, принцеза Шарлот и принц Луис користе само своје име и титулу.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Коргији краљице Елизабете - раса коју је најдуговечнија владарка обожавала

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".