- Имамо промену атмосферског притиска, падавине... То су све фактори који неповољно утичу на хроничне болеснике, који су посебно осетљиви на климатске факторе. Пре свих васкуларни болесници, сви с повишеним крвним притиском. И нису у питању само старије особе, већ и млади и деца - каже на ову тему докторка Бисерка Обрадовић.

Она је потом објаснила и шта се дешава у организму хроничних болесника и метеоропата приликом нагле промене времена.

Фото: Танјуг

 

- Метеоропате су преостељиве на климатске факторе јер се у њима смањено лучи ендорфин, хормон који смањује праг бола и хормон АЦТХ који лучи хипофиза. Оно што нам је познато је промена атмосферског притиска и прелазак из топлог у хладније време. Наше тело је састављено највећим делом из воде и течност тежи да пређе из вишег у нижи притисак. Оно врши притисак на зглобове и што је притисак већи, више ће болети. Такође долази и до појачаних синусних болова - појаснила је докторка гостујући на телевизији Курир.

Коначно, посаветовала је све како би требало да се понашају у оваквим ситуацијама.

- Савет је да се често проверава крвни притисак и да разговарају са својим лекаром у вези с терапијом коју примају. Пре свега треба вратити унос диуретика јер наш организам не избације више токсине путем знојења и нема ширења крвних судова, па је диуретик неопходан.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".