Заједничка акција Министарства здравља, Министарства просвете и Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", под слоганом "Заједно против рака грлића материце - ХПВ НЕ", има за циљ едукацију родитеља и старатеља о значају, ефикасности и безбедности ХПВ вакцине у основним и средњим школама.

С тиму вези Министарство науке, просвете и технолошког развоја упутило је свим основним и средњим школама у Србији допис о начину на који могу да промовишу значај овог цепива за децу.

На основу јасних инструкција предвиђено је да школе онлајн материјал поставе на сајт своје установе, да га разредне старешине дистрибуирају родитељима преко вајбер група, као и да га у виду штампаног материјала деле на родитељским састанцима.

Фото: Профимедиа

 

Светска здравствена организација усвојила је 2020. године Глобалну стратегију за елиминацију карцинома грлића материце као јавноздравственог изазова, у којој је изнела нове препоруке за све три области кључне за смањење и елиминацију овог обољења: 1. Примарну превенцију - ефикасном ХПВ вакцином, 2. Скрининг грлића материце - високо поузданим тестовима и 3. Лечење и палијативну здравствену заштиту за инвазивне облике карцинома.

Карцином грлића материце је водећи узрок смртности у популацији жена. Процена је да је само у 2020. години на глобалном нивоу код 604.000 жена дијагностикован рак грлића материце, док је 342.000 жена летално завршило услед ове болести. Ово је најчешће дијагностикован рак у 23 земље и водећи је узрок смрти од рака у 36 земаља света.

С обзиром на то да се Србија и даље налази у групи земаља са високим стопама оболевања и умирања од рака грлића материце у Европи, недавно је започета вакцинација девојчица и дечака узраста од 9 до 19 година препорученом ХПВ вакцином у домовима здравља о трошку државе.

Фото: Министарство

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".