Zajednička akcija Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", pod sloganom "Zajedno protiv raka grlića materice - HPV NE", ima za cilj edukaciju roditelja i staratelja o značaju, efikasnosti i bezbednosti HPV vakcine u osnovnim i srednjim školama.

S timu vezi Ministarstvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja uputilo je svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji dopis o načinu na koji mogu da promovišu značaj ovog cepiva za decu.

Na osnovu jasnih instrukcija predviđeno je da škole onlajn materijal postave na sajt svoje ustanove, da ga razredne starešine distribuiraju roditeljima preko vajber grupa, kao i da ga u vidu štampanog materijala dele na roditeljskim sastancima.

Foto: Profimedia

 

Svetska zdravstvena organizacija usvojila je 2020. godine Globalnu strategiju za eliminaciju karcinoma grlića materice kao javnozdravstvenog izazova, u kojoj je iznela nove preporuke za sve tri oblasti ključne za smanjenje i eliminaciju ovog oboljenja: 1. Primarnu prevenciju - efikasnom HPV vakcinom, 2. Skrining grlića materice - visoko pouzdanim testovima i 3. Lečenje i palijativnu zdravstvenu zaštitu za invazivne oblike karcinoma.

Karcinom grlića materice je vodeći uzrok smrtnosti u populaciji žena. Procena je da je samo u 2020. godini na globalnom nivou kod 604.000 žena dijagnostikovan rak grlića materice, dok je 342.000 žena letalno završilo usled ove bolesti. Ovo je najčešće dijagnostikovan rak u 23 zemlje i vodeći je uzrok smrti od raka u 36 zemalja sveta.

S obzirom na to da se Srbija i dalje nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama obolevanja i umiranja od raka grlića materice u Evropi, nedavno je započeta vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta od 9 do 19 godina preporučenom HPV vakcinom u domovima zdravlja o trošku države.

Foto: Ministarstvo

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".