Врховни суд Шпаније осудио је данас бившег свештеника на 30 година затвора због злостављања седморо малолетника у католилком интернату пре скоро деценију када је радио као њихов учитељ.


У својој пресуди суд је навео да је свештеник искористио свој положај да неприкладно додирује гениталије дечака, на пример док се претварао да се игра у базену или у приватним просторијама под изговором медицинског лечења, преноси Ројтерс.

Суд је закључио "да је додиривање било очигледно сексуалног карактера" и наложио осуђеном да плати казну од 52.920 евра и одштету од 2.000 евра свакој од жртава.

Наводи о злостављањима деце од католичког свештенства и о могућем заташкавању цркве појавили су се последњих месеци у Шпанији, годинама након што су слични скандали потресли цркву у другим земљама као што су САД, Ирска и Француска.

Црквени званичници нису одмах били доступни за коментар, а бивши свештеник је у прошлости негирао да је лоше поступао.

Наводи се да је верски ауторитет у централној провинцији Сиудад Реал одузео свештенику чин 2019. године и пријавио случај тужиоцима након интерне истраге о злостављањима почињеним када је подучавао студенте тинејџере.

Лист ''Ел Паис'' је у децембру известио о више од 1.200 наводних случајева злостављања од стране свештенства у трајању од седам деценија, а парламент је касније дао задатак државном омбудсману да спроведе истрагу.

Омбудсман Анхел Габилондо рекао је данас да је његова канцеларија већ у прва два месеца истраге помогла 201 жртви.

Шпанска католичка црква саопштила је почетком 2022. да је дубоко ожалошћена злоупотребама и да ће сарађивати са властима и пружити транспарентност, помоћ и репарације жртвама.

Ројтерс наводи да је покренута истрага на нивоу бискупије коју надгледа приватна адвокатска фирма.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".