У интервјуу за тамошње медије Курти је рекао да би признањем тзв. Косова Шпанија показала да су Каталонија и Баскија потпуно другачије од косовског случаја, а шпанском премијеру Педру Санчезу замерио што је обишао Балкан, а није дошао на тзв. Косово.

- Знам да постоје неке притужбе које би случај тзв. Косова могао изазвати у неким деловима Шпаније. Али, како је рекао наш велики писац Исмаил Кадаре: „Шпанија никада не треба да се пореди са Србијом, јер је Србија извршила геноцид на тзв. Косову - рекао је Курти

На питање да пре уласка у ЕУ, Београд и Приштина морају да реше несугласице, Курти тврди да се Приштина "креативно и конструктивно" ангажовала у Бриселу, и понавља став да дијалог треба да доведе до међусобног признавања.

На питање када мисли да ће их Срби признати, каже: "Што пре то боље за обоје" и да би да је до српског народа тро би се догодило врло брзо.

Али, како каже, председник Србије то не жели, тврди Курти и наводи да је он човек из поршлости који је био министар информисања за време Слободана Милошовића.

Фото: Танјуг/АП

 

На констатцију листа да је Вучића изабрао српски народ, Курти оцењује да је народ Србије гласао за њега да би имао посао, образовање, здравство, а не због тзв.  Косова.

Курти уз то наводи и да је Вучићу потребно двоструко дистанцирање- од Милошевића и од Путина.

На питање да ли заиста сматра да постоји ризик од отвореног сукоба измеду Србије и тзв. Косова, поновио је да постоји велика тензија јер, како тврди, Београд одбија да прихвати "злочине почињене у рату на тзв. Косову".

На питање да ли је ово најбоље време да Приштина донесе одлуке о регистарским таблицама и личним документима, јер је то појачало тензије, Курти понавља да је то реципрочна, законита и мирна мера.

- Они су ти који нелегалним објектима дижу барикаде и пуцају на нашу полицију - тврди Курти.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".