Корнелије Ковач иза себе је оставио велики музички опус. Писао је музику и за позориште, филмове и телевизију. Његове песме су биле на многим албумима који су били издавани како у земљи, тако и у иностранству, а многе од њих су достигле платинасти или златни тираж.

Чувеног композитора памтићемо по великом броју хитова без којих би свакако домаћа сцена била ускраћена за право музичко благо.

Фото: В. Данилов

 

Ковач је написао неке од највећих хитова домаћих музичких звезда попут Здравка Чолића (Април у Београду, Живиш у облацима, Звао сам је Емили, Једна зима са Кристином, Једина, Мађарица), Бисере Велетанлић (Буди добар и мисли на мене, Златни дан), Оливере Катарине (Љубав, Ватра, Сањам), Златка Пејаковића (Кад једном зажелиш, Ове ноћи једна жена мирно спава) и многе друге.

Ту су и незаборавни хитови "Корни групе" (Етида, Куда идеш, свете мој, Моја генерација, Пусти да те дирам),  "Генерације 5" (Ти само буди довољно далеко, Уморан од свега), Седморице младих (Пољуби ме на киши),Индекси (Ако једном будеш сама).

Фото: Јутјуб принтскрин/ПДВ Роковник

 

Корнелије написао и неке од највећих хитова Лепе Брене ( Јанош, Сањам, Ситније Циле, ситније), Неде Украден (Још те волим), Микија Јевремовића (Бићеш моја, Сама) и многих других.

Чувени композитор написао је музику и за неке од незаборавних телевизијских и филмских остварења: "Образ уз образ", "Бубе у глави", "Породично благо", "Луде године", "Живети као сав нормалан свет", Цват липе на Балкану и многе, многе друге.

Рођен је у Нишу 1942. године, а своју прву композицију "Пусти тротоари" Ковач компонује већ са четрнаест година - 1956. године.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Здравко Чолић - музички великан, миљеник свих генерација

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".