Хризантеме или зимске руже, како их већина назива, потичу из  источне Азије, а њихово име симболично је и настало је од грчких речи што значи цхрyсос златан и антхемон – цвет.

Овај цвет је препознатљив по жутој боји, али могу бити разних боја – жуте, бордо, љубичасте, розе, црвене, беле, шарене… Расту жбунасто, размножавају се садњом семена, или из резница.

Оно што је захвално код хризантема јесте одржавање, могу се неговати и на осунчаним местима, као и у хладовини.

У првом случају је боље бирати оне биљке са више пупољака, а у другом оне са више цветова. Најбоље је купити неколико саксија са биљкама у различитим фазама цветања.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Круна ВД

 

Врло је важно када је хризантема у фази цветања свакодневно заливање, пошто захтева доста воде. Хризантеме траже хумусно земљиште. Иако воли воду не треба да плива у њој, па треба заливати сваког дана, али с малим количинама воде. 

Током лета је важно заливати их редовно да се не би осушиле. 

Да би хризантеме цветале током целе сезоне, потребно је откидати мртве цветиће, како би билка усмерила енергију на отварање нових пупољака.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Круна ВД

 

Ако желите да лепе хризантеме из саксије пресадите у земљу, најбољи период за пресађивање су пролеће и лето, јер је биљци потребно пар месеци да се лепо укорени. У супротном су јој шансе да преживи зиму и мразеве мање.

Ако пак изимате оне са већ формираним бусеном немате бригу да ће се осушити, али је сада, крајем септембра и почетком окторба право време за њихово сађење.

За ђубриво узмите прехрану за биљке која ће јој омогућити цветање током сезоне. 

(Глоси)

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".