Осим крчања стомака, постоје још неки знакови да организму треба храна и то квалитетна, која ће му осигурати довољно енергије и отпуштати је полако током дана. Уз то, не занемарујте важност редовног уноса воде у организам.

Истраживања показују да сигнали за глад и жеђ потичу из истог подручја мозга.

Уобичајени знакови глади

- Ако се осећате ирационално фрустрирано и лако се изнервирате, постоји велика вероватноћа да сте гладни или, у најмању руку, брзо сагоревате шећере. Многи људи, с којима сам радио, осећају се гладнима и раздражљивима када неколико сати не једу. Осим тога, често ми описују и друге нуспојаве попут умора, незасите жудње и сумаглице у глави - објаснио је практичар функционалне медицине из САД Вил Кол.

Фото: Архива Новости/Никола Фифић

 

Он саветује да у своју исхрану свакако уврстите здраве масноће како бисте телу дали "више горива".

Недостатак енергије је још један учестали знак недостатка адекватне хране у организму. Уколико је прошло пуно времена откако сте последњи пут јели, велика је вероватноћа да ћете доживети значајан пад енергије. Тело вам тако сигнализира да поједете нешто, посебно ако сте се добро наспавали, а одједном сте постали јако уморни.

- С обзиром на популарност повременог поста и прескакања оброка, сматрам да људи обично одлучују да игноришу знакове глади, иако имају све симптоме. Ако осећате вртоглавицу, немате енергије или не можете да се концентришете, можда вам заправо треба храна - саветује нутриционисткиња Џинџер Халтин.

Такође, важно је напоменути да оброк са високим уделом угљених хидрата може да узрокује нагли скок шећера у крви, после чега следи нагли пад.

- Када ниво инсулина досегне врхунац после јела, то може да доведе до пада шећера у крви, а то разумљиво доводи до оног свима познатог пада енергије после ручка, сумаглице у мозгу и осећаја умора - каже нутриционистички психијатар Ума Наиду.

Фото: Профимедиа

 

Важно је, напомиње, бити свестан свог тела и онога што се догађа у њему па промислити: "Када сам задњи пут јео", "Шта сам јео?" и "Пијем ли довољно воде?".

Уобичајени знакови жеђи

Код жеђи се често јавља главобоља, али појављује се и код глади па треба бити свестан шта од то двоје би могло да буде посреди. Ако знате да сте добро јели, а боли вас глава, могуће је да телу недостаје течности, и обрнуто.

- Заправо је прилично уобичајено добити главобољу када вашем телу треба мало воде. Када дехидрирамо, тада је мањи и волумен унутар крвних жила, а проток крви је отежан, посебно супротно гравитацији на путу до главе - појаснила је неуролог Илен Рухоy.

- Кад је реч о главобољи узрокованој глађу, низак ниво шећера у крви може да значи да ваш мозак не добија потребну енергију из хране. Ову врсту главобоље знају да прате и друге нуспојаве, попут мучнине или вртоглавице. Такође је важно имати на уму да, ако сте управо појели оброк богат угљеним хидратима, тада можете да доживите скок шећера у крви, а то зна да изазове главобољу - додала је и нагласила важност редовног испијања воде као и уравнотежене исхране базиране на здравим мастима, влакнима и протеинима, преноси mindbodugreen.com.

Постоје још неки знакови које тело шаље покушавајући да вас упозори да под хитно унесете нешто течности у себе. Многи те сигнале не повезују са дехидрацијом.

Лошег сте расположења - људи су склони променама расположења кад су дехидрирани, раздражљиви су, уморни и нерасположени.

Хватају вас грчеви - ако је напољу вруће, а мишићи не добијају довољно воде, појављују се грчеви. 

Жудите за слаткишима - нагла и необјашњива жеља за слаткишима може да буде знак да тело нема довољно течности. Оно тада има потешкоћа с производњом гликогена, а то води жељи за слатким.

Немате снаге да вежбате - иако су посреди вежбе које практикујете неко време, одједном немате снаге да их изведете до краја. То се догађа зато што дехидрација снижава крвни притисак, а срце ради отежано.

Кожа је сува и мање еластична - сува кожа је очит знак да треба да пијете више воде. Направите мали тест - уштините се и погледајте колико времена ће кожи бити потребно да се врати на старо. Ако то иде спорије, вероватно сте дехидрирани.

Имате замагљен вид и суве очи - то се може догодити, а тад што пре попијте воду и не седајте за волан док се вид не нормализује.
Имате лош задах - ако је тело дехидрирано, оно производи мање секрета што узрокује бујање бактерија у устима, преноси Country Living.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".