Прво што треба да учините јесте да га извадите из пластичних или папирнатих паковања, а затим да га ставите на тањир како хемикалије са пластике не би прешле на месо. Месо се припрема одмах полсе одмрзавања, а то је најбоље учинити тако да га преко ноћи оставите у фрижидеру што је уједно и најсигурнија метода. Месо обавезно ставите на тањир, како сокови не би капали по осталим намирницама и ширили бактерије.

Кад сте у журби и немате целу ноћ, стручњаци препоручују да се месо одмрзне под хладном водом или у микроталасној пећи.

Фото: Профимедиа

 

Фрижидер је, дакле, најсигурније место за одмрзавање свих врста меса. Брзина одмрзавања у фрижидеру зависи од количине меса па се на пример килограм млевене говедине може одмрзавати цео дан тј. ноћ, а већи комади меса са костима и до два, три дана.

Хладном водом можете да одмрзавате месо тако да га ставите у пластичну врећицу, а затим га потопите у посуди са хладном водом или га ставите под млаз хладне воде из чесме. У првом случају воду треба да мењате сваких пола сата, како би остала хладна и како би се месо брже отопило. Око пола килограма меса под водом ће се потпуно отопити за сат времена.

Фото: Профимедиа

 

Микроталасна је најбоља опција када сте у журби, али треба бити опрезан. Месо у микроталасној ће се врло брзо одмрзнути, али не равномерно као у фрижидеру или у хладној води. У неким случајевима неки делови меса могу чак и да се скувају и исуше, док се остали делови још одмрзавају. Зато месо које одмрзнете у микроталасној пећи морате одмах да скувати.

Сматра се да је месо сигурно за кување без одмрзавања и да ће му бити потребно отприлике 50% дуже од препорученог времена за потпуно одмрзнуто месо. Одређене комаде лакше је кувати смрзнуте од других - на пример, свињске котлете, јагњеће котлете и одреске, док говеђе месо захтева дуже време кувања.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".