Франсоаз Бетенкорт Мајерс има 68 година, а према последњим сазнањима "тешка" је 78,6 милијарди долара. Поред тога Франсоаз је и мајка двоје деце, а у браку је скоро четрдесет година.

Оно што је занимљиво је што нико никад не би лик Франсоаз Бетенкорт Мајерс повезао са чињеницом да је она једна од најбогатијих жена на свету.

Иако је већинска власница Л'Ореала, она се не шминка, ретко се фенира и скоро никад не чупа обрве.

Фото: Профимедиа

 

 

За разлику од многих богатих наследника који пасивно крцкају наслеђену имовину или је брзо проћердају, она своју стално увећава. Већински удео у Л'Ореалу, који је наследила након што је њена екстравагантна мајка Лилијан Бетенкур у септмебру 2017. преминула у 94. години живота, тада је вредео "само" 39,5 милијарди долара. Данас Франсоаз поседује 33 посто највеће светске козметичке компаније, коју је 1909. основао њен деда Јуџин Шулер, надарени хемичар, након што је у кухињи свог двособног паришког стана умутио прву боју за косу која није смрдела ни иритирала кожу.

Шулерова унука активно учествује у пословању Л'Ореала као чланица управног одбора и као председница управног одбора породичног холдинга Тетхyс, под чијом су капом све њене инвестиције. Само од Л'Ореала годишње на име дивиденди убире више од пет милијарди евра. Део свог новца дели с другима донирајући велике своте за научна истраживања, уметничке пројекте и у добротворне сврхе. Донирала је 226 милиона долара за обнову паришке катедрале Нотердам.

Милост госпође Бетенкур-Мајерс делом произлази и из њеног стриктног католичког васпитања. Супруг јој је француски бизнисмен јеврејске вероисповести Жан-Пјер Мајерс, син рабина који је страдао у Аушвицу. Венчали су се почетком априла 1984. у Тоскани и имају два сина: Жан -Виктора који има 36 година и Николаса који је две године млађи. Синове су одгајали у јеврејској вери и традицији будући да је и Франсоа Бетенкорт -Мајерс пре удаје прешла на религију свог супруга. Била је то на неки начин шамар њеном оцу, који је за време немачке окупације писао памфлете у антисемитској ревији Ла Терре Франçаисе, органу нацистичке пропаганде.

Фото: Профимедиа

 

 

Франсоа Бетенкур-Мајерс је и приватно и као научница јако заинтересована за односе између јудаизма и хришћанства, о чему је написала неколико књига. Велика јој је љубав и свирање клавира, чему посвећује неколико сати дневно. Највише од свега мрзи да се излаже у јавности, што је вешто избјегавала све до 2007., кад је од суда затражила да њеној мајци одузме пословну способност.

Времешна је Лилијан Бетенкур у то време шокирала јавност својом везом с 25 година млађим писцем и фотографом Франсоом Баниером, којег је од милости звала "мон енфант цхéри". Бетенкур-Мајерс оптужила је Баниера да је искориштавајући Лилијануну менталну слабост током 20 година од ње измузао скоро милијарду долара у новцу, некретнинама, уметничким сликама и полисама осигурања. Поклонила му је чак и оствро на Сејшелима с три луксузне куће и авионском пистом. У децембру 2007., недуго након смрти свог оца Андреа Бетенкорта, који је био министар у неколико француских влада, Франсоа је од једног слуге сазнала да Лилијан намерава да Баниера учини наследником. Одлучила је томе стати на крај и затражила је старатељство над својом мајком оболелом од Алцхамејрове болести.

- Овде се не ради о новцу, него о предатору који је разорио моју породицу, говорила је на суду Франсоа Бетенкур-Мајерс.

- Увукао се у нашу породицу као колвн, некако се претворио у поузданика моје мајке и на крају се понашао као Распућин. Мени је забрањивао да виђам мајку, њој да виђа мене. Кад сам чула да га моја мајка жели усвојити и да му је тестаментом оставила све што има, нисам могла да допустим да се то настави, рекла је она.

Лилијан Бетенкур је ћеркину тужбу против Баниера доживела као напад на себе и гадно се завадила са својим јединим дететом. Ћерки је објавила "нуклеарни рат" и запретила да ће је разбаштинити не престане ли да се меша у њене послове. Франсоа је немилице блатила у јавности и с њом прекинула све односе.

Иако су живеле у истој паришкој улици, мајка и ћерка сретале су се само на суду.

- Ја сам здрава као поврће, али не знам која је мушица угризла моју ћерку, скроз је пореметила, говорила је Лилијан Бетенкур.

- Могла је стрпљиво да сачека да умрем, али она чини све што може како би ме што пре отерала у гроб. Од детињства је тешка и спора, стално један корак иза мене. Одувек је била хладно, интровертно дете, сметали су јој дружељубљиви људи попут мог пријатеља, шармантног, култивисаног и интелигентног господина Баниера. Више је не виђам нити је желим виђати, каже она.

На суђењу је тужилац у завршној речи нагласио да је Баниер "контролу над Лилијаном исплео као паук мрежу. Кад ју је уловио у мрежу, више је није пуштао. Постала је његова својина. Поступао је према њој као вампир".

Правомоћном пресудом из 2012. Франсоа и њена два сина постали су Лилијанини старатељи и преузели су контролу над целокупном породичном имовином.

Франоса-Мари Баниер је у марту 2015. осуђен због искориштавања немоћне особе на две и по године строгог затвора и наложено му је да Бетенкуровој плати 158 милиона евра одштете. Жалио се на пресуду тврдећи да нема новца. У априлу 2016. затворска казна му је суспендована, а захтев за одштету одбачен. Материјално је збринут до краја живота јер Бетенкур-Мајерс није инсистирала да врати силне поклоне што их је добио од њене сенилне мајке: неколко слика Матиса и Пикаса, дугорочни уговор за "уметничке консултације" по којем је годишње добијао 700.000 евра те мноштво издашних чекова, апанажа и полиса животног осигурања. За господина Баниера последњи се пут чуло када је организовао изложбу својих фотографија посвећену слављењу геј-културе.

Лилијан Бетенкур крај живота дочекала је потпуно глува и дементна, окружена својим псима, слугама и неговатељима. Више није препознавала никога око себе нити се могла сетити ко је Баниер. О њему се последњи пут изјаснила 2012.године одговарајући на питања истражитеља:

- Наравно да ме искориштавао, мало, али то није битно. Не поричем његове мане, али била сам жртва свог сопственог ентузијазма. Ако ми је узео новац, баш ме брига. Прихватам последице својих грешака, нећу због тога да седим и плачем, истакла је она.

И на крају је Франсоаз успела да одбрани империју Лореала од "предатора" и увелича богатство, а све због тога да породично богатство остане у кругу фамилије. Има ко и да наследи то богатство. И за то се постарала Франсоаз.

(Стил)

БОНУС ВИДЕО:

ОВИ ГЛУМЦИ СУ ВРШЊАЦИ: За неке никад не бисте погодили колико имају година

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".