Број погинулих у најјачем земљотресу, који је погодио кинеску југозападну провинцију Сечуан од 2017, порастао је данас на 65 након, што су спасилачке екипе пожуриле да стигну до стотина заробљених људи, обнове комуналне услуге и омогуће хитну помоћ, преноси Ројтерс.

Скоро 250 људи је збринуто због повреда у катастрофи, а десетине су тешко повређене, јављају кинески медији.

Спасиоци такође раде на извлачењу више од 200 људи заробљених у зони земљотреса, обнављању телекомуникационих услуга и водовода, као и на испоруци хране становницима погођеним земљотресом јачине 6,8 степени Рихтерове скале, преносе државни медији.

Снажан земљотрес погодио је Сечуан у понедељак после подне, са епицентром дубоко у планинском региону на западу покрајине.

Епицентар је био у граду Лудингу на дубини од 16 километара, на око 180 километара југозападно од Ченгдуа ,главног града провинције.

Фото: Профимедиа

 

 

Земљотрес се осетио и у провинцијама Шанкси и Гуиџоу, стотинама километара даље.

У Лудингу, епицентру земљотреса, тешко је оштећена електроенергетска и водоводна инфраструктура и телекомуникације, наводи државна телевизија.

Такође је саопштено да су се 243 куће срушиле, а да је оштећено 13.010,а погођена су и четири хотела и стотине смештајних јединица.

Земљотрес су у Сечуану нису необични, а овај од понедељка био је највећи у провинцији од августа 2017. године, када је потрес магнитуде 7,0 погодио префектуру Аба северно од Лудинга, преноси Ројтерс.

Последњих деценија, најразорнији земљотрес у Сечуану и у Кини био је 2008. године, када је у потресу јачине 8,0 степени Рихтерове скале у Венчуану погинуло скоро 70.000 људи, наводи британска агенција.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".