Иако је савета како да избегнемо импулсивну куповину све више, то је све теже, због домишљатости трговаца који су у сарадњи с психолозима и проучавању наших навика и склоности "произвели" доста трикова којима нам извлаче новац и картице из новчаника.

Натпис "распродаја"

Иако излог радње вришти "све у пола цене", након што сте ушли у продавницу јасно вам је да да и није баш тако. Међутим, једном кад уђете, већа је вероватноћа да ћете нешто ипак да купите.

Фото: Профимедиа

 

Велика шопинг-колица

Колица нису ту зато да би вам олакшала куповину већ зато да бисте у њих могли да потрпате што је могуће више ствари (које вам нису потребне). Појавила су се 30-их година прошлог века.

Свеже пециво на улазу

Свеже пециво, баш као и цвеће углавном су смештени тик до улаза у супермаркет. Мами вас мирис топлог пецива? То није случајно.

Где је млеко?

Прошли сте целу радњу како бисте купили литар млека. Ништа необично. Млечни производи и они које најчешће купујемо обично су скривени у задњем делу трговине како бисте обишли све полице док не дођете до траженог производа. Успут ће вам сигурно нешто 'запети за око'.

Фото: Профимедиа

 

У равни ока

Најскупљи мајонези налазиће се на полици која вам је у равни ока како бисте баш њу ставили у своја колица. Мајонез који је јефтинији биће у најнижем реду. Ово важи за све врсте производа.

У равни дечјег ока

Трговци су, наравно, мислили и на децу - све веће потрошаче. Производи које они желе налазе се у њиховом видокругу.

Топле јарке боје

Људе привлаче топле и јарке боје па трговци за логотипе и спољашње уређење бирају црвену, наранџасту и жуту. То ће нас привући да уђемо у радњу чија ће унутрашњост ипак бити у хладнијим тоновима јер ћемо, уз смирујућу зелену, више да потрошимо.

Фото: Профимедиа

 

Краткорочна понуда

Знате оно кад ставе натпис "снижено само још два дана"? То је низак ударац на потребу да нешто имамо сад и одмах и да не пропустимо прилику.

Слаткиши и ситнице док чекате у реду

Није чудо што је простор око касе препун свега, од слаткиша до марамица за брисање наочара... Овде су углавном пласирани мање скупи артикли на које није тешко потрошити нешто новца док чекате да дођете на ред за плаћање.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".