То је рекао министар финансија Александар Дамјановић у разговору са амбасадорком САД у Црној Гори Џуди Рајзинг Рајнке и шефом економске секције те Амбасаде, Валтером Андоновим о актуелним хакерским нападима, најозбиљнијим са којима се држава до сада суочила.

Током састанка разматрани су модели посредством којих би се очувала безбедност и сигурност и предупредиле штете евентуалних будућих напада.

Рајнке је казала да дели забринутост због агресивних напада, који долазе у политички осетљивом тренутку за Црну Гору, наглашавајући да ће пружити партнерску подршку у циљу утврђивања и санације постојеће штете.

Дамјановић је нагласио да се у значајно отежаним условима функционисања, редовно извршавају све обавезе, али и да овакав начин рада захтева додатан опрез и успорава динамику озбиљних финансијских политика, попут припреме буџета.

Фото:Профимедиа

 

Он је истакао неопходност јачања ИТ јавног сектора и његовог снажнијег увезивања са комерцијалном ИТ заједницом, у циљу унапређења квалитета и заштите.

Амбасадорка је казала да слична пракса постоји и у њеној земљи, саопштено је из Министарства финансија.

Министар јавне управе Мараш Дукај саопштио је на Твитеру да су се службеници Федералног истражног бироа (ФБИ) укључили у истрагу сајбер напада на дигиталну инфраструктуру у Црној Гори.

"На моју иницијативу и позив, наши међународни партнери из ФБИ су већ на терену и помажу да се превазиђе један од најсложенијих напада на дигиталну инфраструктуру неке државе у историји", написао је Дукај.

Он је захвалио Амбасади САД у Подгорици на подршци коју америчка влада пружа Црној Гори у овим тренуцима.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".