Она је навела да држава све време ради на томе да се обезбеди довољно енергије и енергената и за привреду и за домаћинства, али је питање колико новца за то дајемо и зато се апелује на све да почну да штеде, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

"Дакле, није питање да ли ћемо моћи да произведемо и увеземо, али да ли треба да плаћамо тако високу цену електричне енергије? Да пробамо да смањимо потрошњу да би држава имала више новца. Многе државе у Европи поред казнених мера најављују и рестрикције а ми хоћемо да се боримо да свако домаћинство има довољно струје“, рекла је Михајловић гостујући на ТВ Хепи.

Појаснила је да је Министарство донело препоруке, не само за домаћинства, него и за градове и општине, за државну управу, јавна предузећа која треба да направе своје планове како да смање потрошњу.

Према њеним речима, препоруке нису само за домаћинства, већ и за привреду а највећа потрошња је у топланама, водоводима, у ЕПС-у.

Фото: Д. Кујунџић

 

- Сва јавна предузећа би требало да направе план о смањењу потрошње за 15 одсто у односу на прошлу годину и да одреде људе који ће контролисати спровођење свих мера, а надам се да ће бити обавезне. Поједине локалне самоуправе су већ кренуле са спровођењем препорука и смањивањем јавне расвете - рекла је Михајловић.

Додала је да то неће угрозити безбедност, али ће помоћи да дајемо мање новца и навела да пројекције говоре да ће нам до краја грејне сезоне требати 3,5 или четири милијарде евра да бисмо имали довољно струје, гаса, мазута.

- Јуче смо имали састанак са градоначелницима и председницима општина и директорима топлана и треба да обезбедимо још око 30 милиона евра за мазут који им недостаје - изјавила је она.

Михајловић је упутила молбу медијима у Србији да допринесу подизању свести о значају штедње енергије у условима енергетске кризе и навела да ми нажалост расипамо електричну енергију, не само зато што је јефтина, него зато што смо тако навикли и немамо културу штедње струје.

Фото: Д. Миловановић

 

- ЕПС не може да произведе довољне количине, а криза је огромна и цене се мењају на дневном нивоу. Данас мегават-час кошта 630 евра, пре три дана је коштао 730, ко зна каква ће бити цена у децембру, а ако знамо да смо у августу потрошили скоро 100 милиона евра за увоз струје, зашто бисмо током зиме давали и пола милијарде - рекла је она.

Истакла је да су уштеде веома важне и навела да у многим европским земљама нема стимулативних мера, већ су прописане високе новчане казне.

Тако, како је рекла, у Француској је казна 750 евра за продавнице ако су им истовремено отворена врата и укључена клима, а говори се о милионским казнама у Шпанији, Италија такође прописује казне од 500 до 3.000 евра.

- Ми смо се определили за препоруке, да кажемо где и како је могуће уштедети и да помогнемо домаћинствима чији рачуни ће бити нижи у односу на исти месец прошле године - рекла је Михајловић.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".