Ona je navela da država sve vreme radi na tome da se obezbedi dovoljno energije i energenata i za privredu i za domaćinstva, ali je pitanje koliko novca za to dajemo i zato se apeluje na sve da počnu da štede, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

"Dakle, nije pitanje da li ćemo moći da proizvedemo i uvezemo, ali da li treba da plaćamo tako visoku cenu električne energije? Da probamo da smanjimo potrošnju da bi država imala više novca. Mnoge države u Evropi pored kaznenih mera najavljuju i restrikcije a mi hoćemo da se borimo da svako domaćinstvo ima dovoljno struje“, rekla je Mihajlović gostujući na TV Hepi.

Pojasnila je da je Ministarstvo donelo preporuke, ne samo za domaćinstva, nego i za gradove i opštine, za državnu upravu, javna preduzeća koja treba da naprave svoje planove kako da smanje potrošnju.

Prema njenim rečima, preporuke nisu samo za domaćinstva, već i za privredu a najveća potrošnja je u toplanama, vodovodima, u EPS-u.

Foto: D. Kujundžić

 

- Sva javna preduzeća bi trebalo da naprave plan o smanjenju potrošnje za 15 odsto u odnosu na prošlu godinu i da odrede ljude koji će kontrolisati sprovođenje svih mera, a nadam se da će biti obavezne. Pojedine lokalne samouprave su već krenule sa sprovođenjem preporuka i smanjivanjem javne rasvete - rekla je Mihajlović.

Dodala je da to neće ugroziti bezbednost, ali će pomoći da dajemo manje novca i navela da projekcije govore da će nam do kraja grejne sezone trebati 3,5 ili četiri milijarde evra da bismo imali dovoljno struje, gasa, mazuta.

- Juče smo imali sastanak sa gradonačelnicima i predsednicima opština i direktorima toplana i treba da obezbedimo još oko 30 miliona evra za mazut koji im nedostaje - izjavila je ona.

Mihajlović je uputila molbu medijima u Srbiji da doprinesu podizanju svesti o značaju štednje energije u uslovima energetske krize i navela da mi nažalost rasipamo električnu energiju, ne samo zato što je jeftina, nego zato što smo tako navikli i nemamo kulturu štednje struje.

Foto: D. Milovanović

 

- EPS ne može da proizvede dovoljne količine, a kriza je ogromna i cene se menjaju na dnevnom nivou. Danas megavat-čas košta 630 evra, pre tri dana je koštao 730, ko zna kakva će biti cena u decembru, a ako znamo da smo u avgustu potrošili skoro 100 miliona evra za uvoz struje, zašto bismo tokom zime davali i pola milijarde - rekla je ona.

Istakla je da su uštede veoma važne i navela da u mnogim evropskim zemljama nema stimulativnih mera, već su propisane visoke novčane kazne.

Tako, kako je rekla, u Francuskoj je kazna 750 evra za prodavnice ako su im istovremeno otvorena vrata i uključena klima, a govori se o milionskim kaznama u Španiji, Italija takođe propisuje kazne od 500 do 3.000 evra.

- Mi smo se opredelili za preporuke, da kažemo gde i kako je moguće uštedeti i da pomognemo domaćinstvima čiji računi će biti niži u odnosu na isti mesec prošle godine - rekla je Mihajlović.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".