Метеоролог Иван Ристић каже да нас у септембру очекује смена свежијих и толијих дана уз честу појаву кише.

- Поље високог притиска изнад Северног мора и Скандинавског полуострва условиће прилив хладног ваздуха са Арктика у Финску и Русију, што ће у тим земљама истовремено означити крај лета и почетак јесени. Максималне температуре у Москви, које су протеклог викенда биле сличне нашим у Београду и износиле су око 30 степени Целзијуса, спустиће се за 20 степени и наредних дана биће око 10 степени Целзијуса. Мања количина овог хладног ваздуха стићи ће до централне и источне Европе, али и Балкана - каже Ристић.

Према прогнози метеоролога Ристића до петка нас очекује свежије и кишовито време.

- У четвртак, 1. септембра, ујутру и пре подне умерено облачно, претежно суво и топло. После подне утицај таласа влажног ваздуха са запада који ће условити наоблачење са кишом, пљусковима и грмљавином. Постоје услови за локалну појаву интензивнијих пљускова са градом и јаким ветром. Почец́е да дува појачан северозападни ветар, највиша температура од 24 до 29 степени Целзијуса. У петак, 2. септембра, преподне облачно повремено са кишом, пљусковима и грмљавином. Поподне и крајем дана престанак падавина и делимично разведравање. Ветар слаб и умерен северозападни. Због прилива хладнијег ваздуха из централне Европе биће осетно свежије, па ће се максимална температура кретати од 19 до 24 степена Целзијуса у нижим пределима и 11 до 16 степени Целзијуса на планинама - објашњава Ристић.

Температуре праве летње

Од 3. септембра па све до 9. септембра у Србији се очекују праве летње температуре уз могуће пљускове.

- У суботу и недељу, 3. и 4. септембра, смена сунца и облака, поново топлије са највишим температурама од 24 до 29 степени Целзијуса. У суботу суво, а у недељу поподне и увече нестаблино са пљусковима кише и грмљавином. Од понедељка, 5. септембра до петка, 9. септембра краћа стабилизација времена, све више сунца а све мање облака који могу условити пљускове кише уз пораст дневне температуре. У среду 7. септембра и четвртак, 8. септембра, температуре ће бити поново летње око 30 степени Целзијуса и кретаће се од од 27 до 32 степена Целзијуса у нижим пределима и 19 до 24 степена Целзијуса на планинама.

Фото: Н. Скендерија

 

 

Нагло захлађење, па Михољско лето

Метеоролог Ристић најављује захлађење половином месеца када нас осим пада температуре очекује и учестала појава кише праћена градом, али и долазак Михољског лета када ће се време поново стабилизовати.

- Од петка, 9. септембра и следећег викенда, 10. и 11. септембра почиње нестабилно време које ће донети пљускове кише са градом, грмљавином, појачаним ветром и постепеним падом температуре.Променљиво и свежије време потрајаће и током друге декаде септембра, па ће максималне температуре средином месеца бити мало испод нормале за другу декаду септембра и кретаће се од 18 до 23 степена Целзијуса у нижим пределима и 10 до 15 степени Целзијуса на планинама - каже он и додаје да уласком у трећу декаду месеца долази и стабилизација времена:

- У трећој декади септембра време ће се стабилизовати, киша ће престати и температура ће се постепено повећавати, што ће нас увести у најлепши део јесени познат као Михољско лето. Уз доста сунца и свежа јутра, максимална температура крајем треће декаде септембра кретац́е се од 22 до 27 степени Целзијуса у нижим пределима и од 14 до 19 степени Целзијуса на планинама - наводи Ристић.

У септембру се у појединим данима очекује веће количине кише па би сливнике требало очистити где је то могуће и тако смањити могућност поновних поплава. Киша би требало да поправи и хидролошку ситуацију јер ће, осим у нашој земљи, падати и у већем делу Европе.

Фото: Д. Дозет

 

(Информер)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".