Синдром - скуп болести који укључује мигрене, мучнину, поремећаје памћења и вртоглавицу - привукао је пажњу јавности 2016. године након што су се десетине дипломата у америчкој амбасади у Хавани на Куби жалиле на симптоме, преноси Цтв Њуз.

Као одговор на извештај Шпигла, берлинска полиција саопштила је да од августа истражује "наводни напад звучним оружјем на запослене у америчкој амбасади", али је одбила да пружи још додатних информација.

Из амбасаде није било непосредних коментара.

У јулу је Аустрија саопштила да ради са америчким властима како би се открило мноштво сумњивих случајева међу америчким дипломатама у Бечу.

Вилијам Бернс, директор америчке Централне обавештајне агенције, рекао је у јулу да има око 100 официра ЦИА -е и чланова породице међу око 200 америчких званичника и рођака који су патили од "хаванског синдрома".

Бурнс је приметио да је панел америчке Националне академије наука у децембру открио да је употреба снопа "усмерене енергије" вероватан узрок.

Рекао је да постоји "врло велика могћност" да су симптоми намерно узроковани и да би Русија могла бити одговорна. Москва је негирала умешаност.

(Курир)