ПОСЛЕ емотивног двосатног саслушања амерички суд је потврдио - Џозефус Дејвис остатак живота провешће у затвору, јер је 2021. године убио младог Србина Милана Лончара (25), док је овај шетао свог пса у насељу Бреверитаун у Филаделфији.

Током саслушања, у петак, судија Барбара А. Мекдермот прочитала је 25 писама које су послали породица и пријатељи у којима се детаљно описује како је Лончарева смрт утицала на њихове животе. Сви су га описали као брижног и пуног љубави, "најбољу особу коју су икада упознали".

Јелена Лончар (28) рекла је да од братовљеве смрти није могла да ради више од 20 сати недељно. Одселила се из Филаделфије.

- Бол и страх од насиља и смрти су превише јаки да бих поднела живот у Филаделфији - рекла је Јелена.

 

 

На саслушању и изјашњавању о кривици убица Дејвис је, како су јуче пренели медији у Америци, "показао мало емоција" док се појавио на суду преко "Зум" платформе из индустријског поправног центра у овом граду.

- Зурио је у камеру и, повремено, зевао. У завршној речи рекао је да је невин и да су га поротници прогласили кривим на основу одеће. Моја раса је, можда, одиграла улогу - пренете су Дејвисове речи.

Фото: DŽozefus Dejvis, Foto Printskrin

 

 

Џозефус Дејвис је осуђен за пљачку и другостепено убиство младог Србина. Милан Лончар рођен је у Вејну, у породици Зорана Лончара из Батајнице и Ејми Лаунсбери. Био је дипломац Универзитета Темпл и тек запослен као стручњак. Дејвис је средином јануара 2021. пуцао у Лончара након што је покушао да му украде новчаник. А затим је побегао са саучесником док је Лончар лежао крварећи до смрти насред улице.

 

 

Убиство је забележио видео-снимак са оближњих објеката и он је био кључни доказ на Дејвисовом дводневном суђењу. Иако тужилац није имао очевице злочина, рекао је да "се на снимку види како убица носи препознатљиве ципеле и блистави каиш".

- Никада нећете заборавити тај каиш и те патике - рекла је тужилац Џоан Пескаторе.

- Срећна сам што је породица Лончар добила меру правде.

Тужиоци су тражили да Дејвиса суд осуди на смрт за убиство првог степена, тврдећи да је намерно убио Милана, пуцајући му у груди. Поротници су, међутим, гласали да се Дејвис осуди за убиство другог степена, јер се убиство догодило "током другог кривичног дела, пљачке младог Србина".

Оба дела - пљачка и убиство Милана Лончара, носе аутоматске доживотне казне робије за Дејвиса. Његов саученик још није пронађен.

Фото: принтскрин

 

 

УПУЦАН НАДОМАК КУЋЕ

МИЛАН Лончар је упуцан на само блок удаљености од своје куће и свега неколико блокова од места где је убица Дејвис живео. Лончар је добио метак право у груди.

ЗНАНАЦ ПОЛИЦИЈЕ

ДЕЈВИС је био на условној слободи због претходне пљачке у време убиства и чекао је суђење по оптужбама за крађу аутомобила и напад на чувара у затвору. Пуштен је из затвора две недеље пре него што ће Лончара убити.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".