Turski avioni koji su obavljali misije u Egejskom moru i istočnom Mediteranu bili su radarski zaključani i naciljani grčkim sistemom protivvazdušne odbrane S-300, prenosi CNN Turk.

Iako su takva dela opisana kao „neprijateljska“ u Pravilima angažovanja NATO-a, to se nastavilo neko vreme.

 

www.cnnturk.com/action/embedvideo/630b133ed265a204fc2c62da

 

- Prema informacijama dobijenim od izvora iz Ministarstva odbrane, tokom letova F-16 komande turskih vazduhoplovnih snaga u međunarodnom vazdušnom prostoru u Egejskom moru i istočnom Mediteranu, dogodio se veliki incident koji nije bio u skladu sa duhom savezništva - prenosi CNN Turk i dodaje:

- Turske avione na dužnosti uznemiravao je sistem protivvazdušne odbrane S-300 ruske proizvodnje u grčkom vlasništvu, stacioniran na ostrvu Krit. Radar za praćenje ciljeva i navođenje projektila sistema S-300 ciljao je rakterama zemlja-vazduh turske avione F-16.

Incident, koji se dogodio dok je uznemiravanje trajalo neko vreme, takođe je otkrilo da je Grčka aktivno koristila pomenute baterije.

Uprkos ovoj neprijateljskoj akciji, avioni su završili svoje planirane misije i bezbedno se vratili u svoje baze.

Govoreći o tome kako je Grčka kupila prethodnu verziju sistema pre skoro 25 godina, izvori kažu da je zemlja NATO-a, odnosno Grčka, koja uznemirava ratne avione druge zemlje NATO-a preko sistema S-300 ruske proizvodnje, „protiv principa NATO alijanse“.

Turska, članica NATO-a više od 70 godina, žalila se na ponovljene provokativne akcije i retoriku Grčke u regionu poslednjih meseci, rekavši da takvi potezi osujećuju njene napore u dobroj nameri za mir.

Grčki sistem protivvazdušne odbrane S-300 sastoji se od 4 sistema i 8 lansirnih rampi, sa dometom projektila od oko 80 milja (130 km). Grčka je napravila prvi test sistema u vežbi „Beli orao” 2013. godine.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".