Због крађе цвећа на гробљима родбина, позивајући се на накнаде и таксе, сматра да треба увести камере и осветлити парцеле. Госпођа Драгић бар једном недељно дође на гробље, и види раскопану очеву хумка, почупано цвеће, неред, каже, а данас је спазила, вероватно и починиоце.

- Он је прошао у непосредној близини и покупио са гроба цвеће и шта је већ било. Не бих рекла да је скитница у питању био је прилично лепо обучен - каже Тамара Драгић.

Љиљана Главоњић додаје да се све са гробра однесе и да се због тога осећа ужасно.

- Једино је решење да се поставе камере јер ми плаћамо свако гробно место, а овде има више хиљада гробних места - напоменула је.

Видео надзор Погребне услуге инсталирају више од 10 година. Покрива виталне објекте, пролаз и што шта још да се не открије све особама спремним да скрнаве и оваква света места.

- Сваке године се додају и нове камере. План распореда камера осмишљавају људи који су школовани за тај посао, тако да Погребне услуге са својим ресурсима и финансијским и љуцким стално унапређује тај систем безбедности - каже Тамара Рачић из ЈКП Погребне услуге.

А нема нације која не носи цвеће на гробље. Букет, суза или венац је симбол живота, љубави и пролазности, јер цвета, вене и осуши се, додали бисмо код нас, и краде се. Није доказана цвећарска мафија, али у Погребним услугама снимили су велике крађе цвећа, снимке су предали полицији.

Фото: Ј.Ћосин

 

Протерани су и препродавци са улазних капија, али су неуморни и када им Комунална милиција испише казну нису на тој адреси. Краду се и вазе, бисте, ограде од месинга.

- Имала сам идеју да купимо камеру и да се мрежа доведе до парцеле - рекла је Драгићева.

Главоњићева је напоменула да купује само вештачко цвеће и да га канапом завеже за вазну.

- Наша гробља су великих површина тако да је то у потпуности неизводљиво, са друге стране наше капије гробаља се затварају у 19 часова. Имамо обезбеђење које је присутно 24 сата - рекла је Рачићева.

Гробље је као и парк, поверен неком да га одржава. Ако поставите бисту, унесете другу вредност, не можете очекивати да се то и чува. Закупац сте простора и места за које према прописима одговорате и имате право да крађу и штету пријавите полицији, кажу у управи гробља.

Нелогично је и прескупо да велико гробље буде осветљено као стадион. Иако се пракса не мења или смо немоћни, можда би грађани могли да промене навике.

И на гробље могу да се понесу само свеће. Заборавите бар недељу дана на свеже цвеће. Настаће хаос у ланцу препродаје, за који многи тврде да постоји. Неће имати шта да украду и коме да продају, пашће цене цвећа и цела економија ће се пореметити, што ће покренути лавину акција и реакција.

(РТС)

 

БОНУС ВИДЕО: