Када уђемо у цркву или манастир, не можемо бити а да не осетимо специфичан и пријатан мирис тамјана. Тамјан се користи у бројним црквеним обредима, а његова лековита дејства су позната од давнина. 

Тамјан је уствари миришљава смола која се добија од специјалне врсте дрвета из рода Босвелиа које расте у Азији и Африци. Од тог дрвета се прави етерично уље. много раније је његова цена је била висока, продавао се исто као злато и сребро. За њега су знали још стари Египћани, користећи га за процесс балсамовања тела умрлих. 

Фото: Профимедиа

 

Лековита својства

На истоку, у ајурведи, користи се као средство за кађење дома јер је то добро за здравље свих укућана. Од давнина је познат као моћно средство за лечење артритиса, против различитих инфекција, за брже зарастање рана, за баланс хормона, за отклањање напетости… Захваљујући активним састојцима као што су сесквитерпени, монотерпени, дитерпени и босвелијске киселине, тамјан се користи против бројних упалних стања.

Фото: Профимедиа

 

На Блиском истоку тамјан се жваће и на тај начин одржава здравље зуба и усне дупље и спречава настанак инфекције. Тамјан поспешује циркулацију крви, а такође и смирује нервни систем успорава дисање и враћа тело у равнотежу. У ту сврху се најчешче користи етерично уље тамјановца за инхалације, масаже и купке.

Место где можете пронаћи тамјан осим цркви и манастира јесу продавнице здраве хране и у фитотерапеутске апотеке.

(Србија данас)

БОНУС ВИДЕО: 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".