Кривичну пријаву МАНС-а одбацио је Нововићев претходник, Миливоје Катнић, који је ту невладину организацију обавестио 19. јула 2021. године да ни један од људи које је МАНС сумњичио није починио ни једно кривично дело које се гони по службеној дужности.

Либертас је имао увид у извештај који је Специјално тужилаштво доставило овог пролећа Европској комисији (ЕК) одговарајући на њихов захтев да објасне шта су предузели и шта су утврдили поводом кривичне пријаве МАНС-а.

Тужилаштво их је обавијестило да је, у својству грађана, прикупило обавјештења од Душка Бана, Жељка Михаиловића и Предрага Митровића. Сва тројица су негирала да су се огрешили о закон.

Ђукановића нису ништа питали.

Фото: Дарко Војиновић

 

Тужилаштво је обавестило ЕК да су, радећи по пријави МАНС-а, а посредством међународне правне помоћи, тражили банкарску документацију од швајцарске конфедерације и, како пише у том извештају, обавили економско-финансијско вјештачење. Тражили су, навели су, и додатну банкарску документацију од Рајфајсен банке у Лугану – Швајцарска и након свега утврдили да нема кривичног ђела које се гони по службеној дужности.

Они су обавијестили ЕК да су Душко Бан и Жељко Михаиловић, на саслушању у Специјалном тужилаштву казали да су поседовали лични заједнички рачун у Раиффеисен банци у Лугану, у Швајцарској, и да су склопили уговор о инвестирању са фирмом “Цомстел ЛТД” са Кипра, власништво Душка Кнежевића. Циљ тог уговора о инвестирању, казали су, била је куповина акција на берзи у Црној Гори, па су са Кнежевићевом фирмом закључили уговор на две и по године и са свог рачуна у Швајцарској пренијели милион и по еура на рачун Кнежевићеве фирме.

“Након што су добили информације о кредиту, или кредитним активностима везаним за кредит који је Душко Кнежевић завршавао за њиховог пријатеља Мила Ђукановића, и након што се установило да његов кредитни рејтинг, ипак, није довољан да се тај кредит може подићи, на захтев Ђукановића пристали су да њихова трансакција на “Цомстел ЛТД” у износу од 1.500.000 евра може послужити као колатерал за добијање кредита фирми “Капитал Инвест”.

О томе су информисали Душка Кнежевића да може њихов новац употријебити у ту сврху. Даље наводе да су наведених 1.500.000 евра које су заједно стекли, пребацили на рачун фирме “Комстел ЛТД” у власништву Душка Кнежевића по уговору о инвестирању. Предметни новац су стекли пословним активностима које су имали ван Црне Горе. Ради се о пословним активностима уназад отприлике 20 година које су рађене у земљама Европске Уније и доминантно су се бавили трговином некретнина, намјештаја, текстила, фрисхоповском робом, као и акцијама. Даље наводе да се никада нису бавили пословима транзита цигарета“, пише у том допису.

Након поновног отварања извиђаја, Нововић је предмет поверио специјалној тужитељки Марији Распоповић.

(Dan.co.me)

 

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".