Krivičnu prijavu MANS-a odbacio je Novovićev prethodnik, Milivoje Katnić, koji je tu nevladinu organizaciju obavestio 19. jula 2021. godine da ni jedan od ljudi koje je MANS sumnjičio nije počinio ni jedno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Libertas je imao uvid u izveštaj koji je Specijalno tužilaštvo dostavilo ovog proleća Evropskoj komisiji (EK) odgovarajući na njihov zahtev da objasne šta su preduzeli i šta su utvrdili povodom krivične prijave MANS-a.

Tužilaštvo ih je obavijestilo da je, u svojstvu građana, prikupilo obavještenja od Duška Bana, Željka Mihailovića i Predraga Mitrovića. Sva trojica su negirala da su se ogrešili o zakon.

Đukanovića nisu ništa pitali.

Foto: Darko Vojinović

 

Tužilaštvo je obavestilo EK da su, radeći po prijavi MANS-a, a posredstvom međunarodne pravne pomoći, tražili bankarsku dokumentaciju od švajcarske konfederacije i, kako piše u tom izveštaju, obavili ekonomsko-finansijsko vještačenje. Tražili su, naveli su, i dodatnu bankarsku dokumentaciju od Rajfajsen banke u Luganu – Švajcarska i nakon svega utvrdili da nema krivičnog đela koje se goni po službenoj dužnosti.

Oni su obavijestili EK da su Duško Ban i Željko Mihailović, na saslušanju u Specijalnom tužilaštvu kazali da su posedovali lični zajednički račun u Raiffeisen banci u Luganu, u Švajcarskoj, i da su sklopili ugovor o investiranju sa firmom “Comstel LTD” sa Kipra, vlasništvo Duška Kneževića. Cilj tog ugovora o investiranju, kazali su, bila je kupovina akcija na berzi u Crnoj Gori, pa su sa Kneževićevom firmom zaključili ugovor na dve i po godine i sa svog računa u Švajcarskoj prenijeli milion i po eura na račun Kneževićeve firme.

“Nakon što su dobili informacije o kreditu, ili kreditnim aktivnostima vezanim za kredit koji je Duško Knežević završavao za njihovog prijatelja Mila Đukanovića, i nakon što se ustanovilo da njegov kreditni rejting, ipak, nije dovoljan da se taj kredit može podići, na zahtev Đukanovića pristali su da njihova transakcija na “Comstel LTD” u iznosu od 1.500.000 evra može poslužiti kao kolateral za dobijanje kredita firmi “Kapital Invest”.

O tome su informisali Duška Kneževića da može njihov novac upotrijebiti u tu svrhu. Dalje navode da su navedenih 1.500.000 evra koje su zajedno stekli, prebacili na račun firme “Komstel LTD” u vlasništvu Duška Kneževića po ugovoru o investiranju. Predmetni novac su stekli poslovnim aktivnostima koje su imali van Crne Gore. Radi se o poslovnim aktivnostima unazad otprilike 20 godina koje su rađene u zemljama Evropske Unije i dominantno su se bavili trgovinom nekretnina, namještaja, tekstila, frishopovskom robom, kao i akcijama. Dalje navode da se nikada nisu bavili poslovima tranzita cigareta“, piše u tom dopisu.

Nakon ponovnog otvaranja izviđaja, Novović je predmet poverio specijalnoj tužiteljki Mariji Raspopović.

(Dan.co.me)

 

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".