Тако је када је почела пандемија, препорука лекара била да конзумација витамина како бисмо ојачали имуни систем. Многи су ову препоруку схватили погрешно, па су неким методама наштетили себи. 

Бели лук је први на листи по делотворности у борби против коронавируса пошто ефикасно спречава инфекцију, наравно ако је веровати постовима на Фејсбуку.

Светска здравствена организација (СЗО) каже да и ако је то "здрава храна која може да има нека антибактеријска својства", нема доказа да бели лук може да заштити људе од коронавируса.

Међутим, оваква врста "лекова" није штетна, али може да буде ако не следите медицинске савете који су засновани на доказима, наводи ББЦ.

Тако је кинески дневни лист "Тхе Соутх Цхина Морнинг Пост" објавио причу о жени која је завршила у болници због тешко упаљеног грла након конзумирања 1,5 килограма белог лука.

Фото: Профимедиа

 

Јутјубер Џордан Сатер који има на хиљаде пратилаца на различитим платформама, тврди да "чудо минерални додатак", познат као ММС, који садржи хлор-диоскид, средство за избељивање, може да "избрше" коронавирус.

Сатер и други су промовисали ову супстанцу и пре избијања коронавируса, а у јануару је објавио да "хлор- диоксид (ММС) није само ефикасан убица ћелија рака, већ може да убије и коронавирус".

Прошле године је америчка Управа за храну и лекове (ФДА) упозорила да је испијање ММС-а опасно по здравље, као и да "није упозната ни са једним истраживањем које би показало да је овај производ сигуран или ефикасан у лечењу било које болести", већ напротив да конзумирање може изазвати мучнину, повраћање, дијареју и симптоме јаке дехидрације.

Здравствене власти у другим земљама такође су издале исто упозорење.

Треће најраспрострањеније средство на друштвеним мрежама у борби против коронавируса је средство за прање руку направљено код куће.

Било је много извештаја о несташици гела за дезинфекцију руку, јер је прање руку један од кључних начина да се спречи ширење вируса. Како су се у Италији појавили извештаји о несташици, тако су се појавили и рецепти за домаћи гел на друштвеним мрежама.

Међутим, научници су истакли да су гелови направљени по тим рецептима погодни за дезинфекцију површина, али не и за употребу на кожи. Гелови за руке на бази алкохола обично садрже и емолијенте који их чине нежнијим на кожи, поред садржаја 60-70 одсто алкохола.

БОНУС ВИДЕО: 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".