Амерички центар за контролу и превенцију болести потврдио је да је дете из Небраске које је умрло након пливања у реци било заражено амебом која једе мозак (наеглериа фоwлери), рекао је за ЦНН епидемиолог др Метју Донахју.

Амеба се обично налази у слатководним језерима и рекама. Потврда ЦДЦ-а значи да је ово прва позната смрт од ове смртоносне амебе у Небраски, наводи државно Министарство здравља и социјалних услуга.

Дете, чије године здравствени званичници нису открили, умрло је ове недеље након пливања у реци Елкхорн у недељу, саопштило је Министарство здравља округа Даглас у посебном саопштењу за јавност.

Дете је примљено у болницу у року од 48 сати од појаве симптома и умрло је неколико дана касније, рекла је др Кари Ниман, педијатријски лекар за инфективне болести и медицински саветник у округу Даглас.

Наеглериа фоwлери је амеба која се обично налази у топлим слатководним језерима, рекама, каналима и барама широм Сједињених Држава, саопштило је здравствено одељење Небраске.

-Може да изазове примарни амебни менингоенцефалитис (ПАМ), инфекцију мозга која може да настане када вода која садржи амебу уђе у нос и стигне до мозга, саопштило је одељење.

- Инфекција је изузетно ретка, али скоро увек фатална, додаје се.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".