Имајући у виду да су неке европске државе, макар “на папиру”, монархије не чуди да њихови краљеви и краљице располажу, помало архаичном, краљевском гардом, али неке од ових војних формација су чудније од других.

Управо то је случај са Краљевском гардом Норвешке, која броји 1.300 чланова, међу којима је пуковник Нилс Олаф Трећи, иначе краљевски пингвин.

Званична маскота елитних чувара краља Харалда Петог тренутно се налази у зоо-врту у шкотској престоници Единбургу, а такође је једини припадник своје врсте који поносно носи витешку титулу сера.

Нилс је, као што му име говори трећи по реду краљевски пингвин који је “служио” норвешког монарха од 1972. године. На тој позицији је наследио свог имењака негде између 2008. и 2016. године, а војни чин је добио 2016.

Чудна традиција води порекло од породице норвешког бродарског магната Кристијана Салвесена која је поклонила краљевског пингвина зоолошком врту у Единбургу на његовом отварању 1913. године. Када је Краљевска гарда Норвешке посетила војну параду Единбургу из 1961. године, поручник по имену Нилс Егелијен се заинтересовао за колонију пингвина у зоолошком врту, да би ова јединица 1972. званично усвојила једног од њих.

Пингвин је добио име Нилс Олаф у част Нилса Егелијена и норвешког краља Олафа Петог. Он је у почетку добио чин каплара, али је унапређиван сваки пут када се Гарда враћала у зоолошки врт, све док најновија верзија Нилса није догурала до пуковника.

Иначе, претходни Нилс је проглашен витезом на церемонији у зоолошком врту Единбургу 15. августа 2008. којој је присуствовало 150 припадника Краљевске гарде.

(Објектив)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".