Познати метеоролог Марко Чубрило објавио је на свом Фејсбук профилу временску прогнозу у којој је најављено погоршање времена. Премештање хладног фронта догодиће се у послеподневним часовима, а нестабилно време задржаће се у нашој земљи све до наредне недеље.

- Хладан фронт по висини стиже са северозапада, док се у исто време облачност везана за циклон над северним Јадраном приближава са југозапада. У таквим условима нестабилности већ има над великим делом северног Јадрана, Горског Котара запада Хрватске и полако се шире према средишњој Хрватској и западу БиХ.

Он додаје да ће се током после поднева формирати линија нестаблиности, па ће преко средишње БиХ и средишње Хрватске полако премештала на североисток.

- До вечерњих часовва линија нестабилности би могла захватити исток Хрватске, исток и североисток БиХ, запад и југозапад Србије, запад и север Војводине, као и виће део Црне Горе. У овом простору ће локално бити јаких грмљавинских пљускова уз обилну кишу, пролазно оркански ветар и појаву града. Фактори нестабилности су јако високи и тамо где се оне покрену може бити јачих непогода на срећу на малом простору и велики део региона неће имати озбљиније невреме. 

Фото: Принтскрин/РХМЗ/Marko Čubrilo

 

 

 

Наредне ноћи зона нестабилности могла би се врло спорто преместити на исотк тако да би над већим делом Србије све до сутра после подне било без падавина.

- Од сутра после подне па све до око 24.08. наш регион ће се налазити под утицајем висинског циклона који ће бити квазистациониран тако да ће условити дужи период честих и јаких локалних пљускова, а  понегде ће бити и врло обилне кише. Јутарњи прорачуни модела су савим сложни у томе да после вишемесечне суше готово цео регион може очекивати њен прекид или барем велико облажавање.

Фото: Принтскрин/РХМЗ/Marko Čubrilo

 

 

- Постоје разлике код мапирања подручја која ће добити највише кише јер ће на дистибуцију пљускова утицати и најмањи померај у путањи циклона али највећи део региона би требао добити од 35мм до 55мм талога, док ће значајан део региона добити и преко 70мм, локално чак и преко 130мм талога. Мање кише генерално дуж обале Јадрана али и тамо локално уз јаче невреме треба очекивати око 25мм талога.
Дуваће умерен, повремено и појачан северозападни и западни ветар, а  дуж Јадрана бура.

Фото: Принтскрин/РХМЗ/Marko Čubrilo

 

 

 

- Уследиће и осетно освежење и већ сутра ће максмуми бити од +23 до +31,а  затим од недеље до среде углавном од +17 до +24 степена Целзијуса, што је испод просека за овај део године.
После наредне среде ће бити више сунчаних интервала али ће и даље бити честих грмљавинских пљускова и стабилизација се у овом моменту очекује тек после 25.08.

Чубрило апелује да се током дана поведе рачуна о могућој појави јаког и орканског ветра променљивог правца, као и локалних јаких грмљавинскиг пљускова и непогода.

- Од сутра па све до око 25.08. готово сигурно стиже период обилне кише где ће велики део региона за тих 4-5 дана добити и преко 100% просечне количине талога за август. Биће могућа појава локалних изливања планинских река, појаву воде у подрумима и воде на њивама, али у колико се јаве ове ће падавине свакако бити мелем за суву, спржену земљу.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".