И док се годинама спекулисало да песма говори о изненада угашеној великој љубави двоје младих, текстописац Марина Туцаковић тврдила је другачије. Пема легенди која кружи интернетом, песма је настала око 1990. године када је млада девојка сазнала да умире.

- Текст ове песме настао је по истинитном догађају. Љубав двоје младих није успела јер их је спречила смрт након дуге болести. Фолк хит “Змај”, који је својевремено отпевала Индира Радић, крије у себи заиста потресну животну причу која ће расплакати и оне “каменог срца”. Дечко и девојка из песме су се заволели у средњој школи. Десет година забављања резултирало је заказивањем свадбе. Девојка је, међутим, тада сазнала да има рак панкреаса у поодмаклој фази. Венчање је отказано, а она је дечку написала писмо у болници (од речи до речи ове песме) и замолила га да прочита кад она умре. Он се, међутим, напио то исто вече и отворио писмо. Ујутру, када је дошао у болницу, она је умрла. Дечко је чувао писмо 15 година, а онда решио да га прода Марини Туцаковић. Она је прво песму хтела да намени Цеци Ражнатовић, међутим, нумеру је, на крају, отпевала Индира - стоји у једном од коментара испод песме, а потом се наводи да се овај догађај одиграо у периоду између 1988 и 1990. године. Потом је према коментарима са ове музичке платформе, дечко од продаје песме купио авионску карту и отпутовао за Бостон, а девојка је сахрањена у Нишу, након смрти у тамошњој болници. Марина Туцаковић, власница великог броја хитова на музичкој сцени, између осталог и овог. За живота, једном приликом је открила да ништа од горе наведеног није тачно, а истина је потпуно другачија.

- Свих ових година слушала сам бројне легенде о песми “Змај”, толико да би могао филм да се сними на основу ове песме. Нема везе ни са једним догађајем, поготово не са овим трагичним како се наводи. Песма је настала тако што је Горан Ратковић Рале донео композицију која је мене повукла да напишем текст. Песма је објављена тек 2003. године, што је више од десет година од догађаја који се догодио како тврде. Благе везе са мозгом нема та прича - истакла је Марина за медије, а на констатацију да ће можда овим признањем разочарати многе који верују у ову легенду, рекла је:

- Знам да је то била легенда, али мораћу све да разочарам. Истина је потпуно другачија, речи у песми се не заснивају ни на једном догађају.