Руски Истраживачки центар Гамалеја развио је вакцину која ће штитити од нових варијанти омикрон соја корона вируса, која је креирана на истој платформи као и Спутњик В, изјавио је данас директор те установе Александар Гинцбург.

Вакцина, како је објаснио, садржи подсеквенце делта и омикрон соја и претпоставља се да би требало да добро штити и од ових сојева, као и од варијанте БА.5.

- Ова вакцина је направљена на истој платформи као Спутњик, тако ће се и звати, а мењаће се само антигенски састав. Чак је и погрешно називати је новом вакцином, јер и вакцина против грипа сваке године има нови антигенски састав, али нико је не назива новом - рекао је Гинцбург за РИА Новости.

Напоменуо је да ће клиничка испитивања, ако се спроводе према важећем законодавству, трајати до шест месеци, а да до тада већ може постојати нова варијанта омикрона или неки други сој и изразио уверење да треба користити процедуру које се примењује код вакцине за грип и која траје три месеца.

Руско Министарство здравља регистровало је у августу 2020. прву вакцину против корона вируса у свету, Спутњик В.

У Русији су развијене и вакцине ЕпиВацЦорона, КовиВац, Спутњик Лигхт, ЕпиВацЦорона-Н, Конвасел и вакцина Гам-ЦОВИД-Вак-М за адолесценте.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".