Пре него што је ступио у брак с Јованком Будисављевић, доживотни југословенски председник Јосип Броз Тито женио се три пута и имао је безброј љубавница. Иако је важио да, донекле, женскароша, многи су били изненађени када је откривено да се у тајности оженио и да је његова млада више него упола млађа од њега.

Док је њихов каснији живот био обележен гламуром и свечаним пријемима, у Јосип и Јованка Броз су у брак ушли знатно тише. Мало је познато да се пар венчао тајно 15. априла 1952. године, недалеко од Илока.

Илочани су касније причали да је била у питању интимна церемонија у у Титовој вили "Дунавки" на Пајзошу, између Шаренграда, Бапске и Илока. Касније је у службеним књигама брак заведен у Шаренграду.

Фото: Репринт ТВ Новости

 

 

Није познато ко је све присуствовао венчању, али се верује да је све било организовано за најужи круг.

- Знали смо да је тамо било то венчање, али га се не сећамо. Ипак смо ми тамо почели касније да радимо. Радили смо свој посао и нисмо никад никога ништа питали о њему. Знам само да нигде у кући нису биле постављене било какве фотографије које би подсећале на то венчање, испричала је годинама касније Розалија Џалто, која је радила у "Дунавки" са супругом Мијом.

Она се у једном разговору за медије присетила раскоши овог здања, које је садржало и винотеку са више од 2.000 боца вина, и било окружено хелиодромом, ловачким кућама, виноградом, шумама...

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Она се Брозових сећала као љубазних људи који су се лепо опходили према запосленима, иако нису имали много прилика за ћаскање. Ипак, председник би их увек поздравио и питао за здравље, а најрадије је проводио време у разговору и шалама с Јованком.


Вест да се Јосип Броз оженио, и то у 60. години, одјекнула је како у југословенским, тако и у светским медијима. За то се сазнало тек након што је су новинари добили позивнице за пријем у част високом госту из Велике Британије, када су се Јованка и Тито први пут појавили као брачни пар.

- На пријему који је приређен у част британског министра иностраних послова Идна у Белом двору маршал Тито био је обучен у белу униформу са златним ознакама чина. Његова супруга, лепа препланула бринета, имала је на себи хаљину од бордо сатена. Маршал и супруга примили су госте у предворју Двора, бившој резиденцији принца Павла. Излазећи први пут пред странце, госпођа Броз носила је о врату златну огрлицу, док је на хаљини имала брош са дијамантима. Црне косе окруживале су њен лик и биле зачешљане у виду пунђе, писао је тада Ројтерс.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Вилијаму Гејлмору, новинару њујоршког листа "Дејли компас" посебно је била занимљива разлика у годинама између Брозових, иако је није доживљавао као превелико изненађење.

- Вест да је маршал Тито, у својој 60. години узео невесту од 28 година, Јованку Будисављевић, можда је за многе изненађујућа. Будући да сам се с њима упознао и дуго разговарао, ја нисам нимало изненађен.Јосип Броз Тито, без обзира на улогу коју игра на међународној позорници и на његов драматичан успон на власт, један је од најимпресивнијих људи које сам икада срео. Ја могу сасвим да разумем што једна млада жена, 32 године млађа од њега, налази да је он веома привлачни пример владалачке вирилности насупрот његових 60 година.Чак и његови непријатељи признају да је он човек магнетске снаге, са очима које су благе и пророчке и широким раменима испод плавоседе, гривасте косе. Он се лако смеје и има мекан сомотаст осмех. Тито је личност која може да инспирише људе и привуче жене, написао је он.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Ројтерс је нову супругу југословенског маршала описивао као атрактивну жену и нагласио да су Броз и она сличне висине.

- Југословенска дирекција за информације ставила је данас на располагање прве слике госпође Јованке Броз, супруге маршала Тита. Као што се види на снимцима, то је црномањаста жена, лепа и добро грађена. На једној фотографији види се како шета крај језера са маршалом Титом и његовим деветогодишњим сином од бивше жене, Александром. Госпођа Броз је приближно истог раста као и маршал који је висок непуних пет стопа и шест палаца, навела је ова агенција.

(Глоссy)

БОНУС ВИДЕО:

600 ПУТА ПОКУШАЛИ ДА ГА УБИЈУ: Фидел Кастро је пре 63 године дошао на чело Кубе

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".