Након посете председнице Заступничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану, Кина је открила планове за војне вежбе у близини Тајвана, што је изазвало страх од кризе у Тајванском мореузу.

Пелоси је, подсетимо, посетила Тајван пркосећи низу претњи из Пекинга. Док јачају напетости у Тајванском мореузу, "Гардијан" пише шта је на коцки за Кину и колико би требало да будемо забринути?

Како је Кина одговорила на посет Пелоси Тајвану?

Кинеска војска започела је војне вежбе, које укључују бојево гађање у водама и ваздушном простору око Тајвана, известила је јутрос кинеска државна телевизија. Очекује се да ће вежбе трајати све до краја викенда.

Кинеска службена новинска агенција Синхуа рекла је да су вежбе усмерене на "блокаду, напад на циљеве на мору, нападе на циљеве на копну и контролу ваздушног простора". Најмање 40 летова за Тајван и из њега је отказано, преноси "Чајна тајмс", који се позива на аеродром у Тајпеију, који је поручио да отказивање летова није нужно повезано с вежбама.

Фото: Јутјуб принтксрин/ FRONTLINE PBS | Official

 

 

Тајванско министарство одбране назвало је кинеске планиране вежбе ваздушном и поморском блокадом Тајвана.

- Мислим да треба дати сигнал Тајвану да није време за даље распламсавање ситуације. Ово је велика ствар - рекао је стручњак за индо-пацифичку обрамбену политику Блејк Херзингер.

Колико су кинеске војне вежбе забрињавајуће?

Вежбе су тест способности војске за обављање мисија у условима који највише личе стварном ратовању. У овом случају, оне су дизајниране да покажу ниво силе коју би Кина могла да искаже против Тајвана.

Према Џастину Басију, извршном директору Аустралијског института за стратешку политику, кинеске војне вежбе вероватно ће бити калибрисане како би се избегла ескалација од САД-а.

- Што се тиче односа САД-а и Тајвана, САД увек пази да пронађе праву равнотежу између подршке Тајвану, али без охрабривања Тајвана да учини нешто што би изазвало већи сукоб - рекао је.

Аманда Сиао, виша аналитичарка за Кину, рекла је да је војна ескалација Кине забрињавајућа, али да то није неочекиван одговор.

- Пекинг очигледно покушава да изрази своје незадовољство посетом Ненси Пелоси Тајвану. То значи да њихов војни одговор мора бити јачи од стандардних војних активности око Тајвана. Мислим да је намера војних вежби демонстрација војне снаге - рекла је она.

Фото: Јутјуб принтскрин/US Defense Today/Википедија

 

 

Кинеске новине "Глобал тајмс" објавиле су да су вежбе имале циљ да покажу да је кинеска војска "способна да блокира цело острво".

Иако постоји историја војних вежби у Тајванском мореузу, Сиао је рекла како се чини да ће вежбе које је Кина планирала као одговор на посету Пелоси овога пута бити ближе острву.

Је ли ситуација и пре била овако напета?

У Тајванском мореузу је било неколико криза, последња 1995. Најављено је да ц́е на острву бити одржани први демократски председнички избори. Кина већ месецима одржава војне вежбе.

Иако постоји историја војних вежби у Тајванском мореузу, Сиао је рекла да ц́е вежбе које је Кина планирала као одговор на Пелосијеву посету овога пута бити ближе острву.

Откако је Си дошао на власт 2012, јасно је дао до знања да је поновно уједињење с Тајваном висок приоритет. Ипак, неки стручњаци кажу да ће његов одговор бити засењен проблемима у унутрашњој политици. Кину мучи растућа имовинска криза, која је изазвала протесте.

- Када је у питању посета Пелоси, то би можда могла да буде прилика за Си Ђинпинга да на неки начин скрене пажњу са домаћих проблема и усмери се ка напоље, као метода одвраћања пажње - рекла је Џенифер Су с аустралијског инсититута.

Према Џејд Гуан, стручњаку за кинеску спољну политике, Сијево снажно деловање према Тајвану и против САД-а такође је вероватно под утицајем надолазећег 20. Националног конгреса, састанка који се одржава сваких пет година.

- Си се представља као заштитник кинеског суверенитета и територијалног интегритета, чији је Тајван средишњи део. Дакле, Сијева влада не може да приушти да изгледа слабо - рекла је Гуан за " Гардијан".

(Гардијан/Индекс.хр)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".