Nakon posete predsednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu, Kina je otkrila planove za vojne vežbe u blizini Tajvana, što je izazvalo strah od krize u Tajvanskom moreuzu.

Pelosi je, podsetimo, posetila Tajvan prkoseći nizu pretnji iz Pekinga. Dok jačaju napetosti u Tajvanskom moreuzu, "Gardijan" piše šta je na kocki za Kinu i koliko bi trebalo da budemo zabrinuti?

Kako je Kina odgovorila na poset Pelosi Tajvanu?

Kineska vojska započela je vojne vežbe, koje uključuju bojevo gađanje u vodama i vazdušnom prostoru oko Tajvana, izvestila je jutros kineska državna televizija. Očekuje se da će vežbe trajati sve do kraja vikenda.

Kineska službena novinska agencija Sinhua rekla je da su vežbe usmerene na "blokadu, napad na ciljeve na moru, napade na ciljeve na kopnu i kontrolu vazdušnog prostora". Najmanje 40 letova za Tajvan i iz njega je otkazano, prenosi "Čajna tajms", koji se poziva na aerodrom u Tajpeiju, koji je poručio da otkazivanje letova nije nužno povezano s vežbama.

Foto: Jutjub printksrin/ FRONTLINE PBS | Official

 

 

Tajvansko ministarstvo odbrane nazvalo je kineske planirane vežbe vazdušnom i pomorskom blokadom Tajvana.

- Mislim da treba dati signal Tajvanu da nije vreme za dalje rasplamsavanje situacije. Ovo je velika stvar - rekao je stručnjak za indo-pacifičku obrambenu politiku Blejk Herzinger.

Koliko su kineske vojne vežbe zabrinjavajuće?

Vežbe su test sposobnosti vojske za obavljanje misija u uslovima koji najviše liče stvarnom ratovanju. U ovom slučaju, one su dizajnirane da pokažu nivo sile koju bi Kina mogla da iskaže protiv Tajvana.

Prema DŽastinu Basiju, izvršnom direktoru Australijskog instituta za stratešku politiku, kineske vojne vežbe verovatno će biti kalibrisane kako bi se izbegla eskalacija od SAD-a.

- Što se tiče odnosa SAD-a i Tajvana, SAD uvek pazi da pronađe pravu ravnotežu između podrške Tajvanu, ali bez ohrabrivanja Tajvana da učini nešto što bi izazvalo veći sukob - rekao je.

Amanda Siao, viša analitičarka za Kinu, rekla je da je vojna eskalacija Kine zabrinjavajuća, ali da to nije neočekivan odgovor.

- Peking očigledno pokušava da izrazi svoje nezadovoljstvo posetom Nensi Pelosi Tajvanu. To znači da njihov vojni odgovor mora biti jači od standardnih vojnih aktivnosti oko Tajvana. Mislim da je namera vojnih vežbi demonstracija vojne snage - rekla je ona.

Foto: Jutjub printskrin/US Defense Today/Vikipedija

 

 

Kineske novine "Global tajms" objavile su da su vežbe imale cilj da pokažu da je kineska vojska "sposobna da blokira celo ostrvo".

Iako postoji istorija vojnih vežbi u Tajvanskom moreuzu, Siao je rekla kako se čini da će vežbe koje je Kina planirala kao odgovor na posetu Pelosi ovoga puta biti bliže ostrvu.

Je li situacija i pre bila ovako napeta?

U Tajvanskom moreuzu je bilo nekoliko kriza, poslednja 1995. Najavljeno je da će na ostrvu biti održani prvi demokratski predsednički izbori. Kina već mesecima održava vojne vežbe.

Iako postoji istorija vojnih vežbi u Tajvanskom moreuzu, Siao je rekla da će vežbe koje je Kina planirala kao odgovor na Pelosijevu posetu ovoga puta biti bliže ostrvu.

Otkako je Si došao na vlast 2012, jasno je dao do znanja da je ponovno ujedinjenje s Tajvanom visok prioritet. Ipak, neki stručnjaci kažu da će njegov odgovor biti zasenjen problemima u unutrašnjoj politici. Kinu muči rastuća imovinska kriza, koja je izazvala proteste.

- Kada je u pitanju poseta Pelosi, to bi možda mogla da bude prilika za Si Đinpinga da na neki način skrene pažnju sa domaćih problema i usmeri se ka napolje, kao metoda odvraćanja pažnje - rekla je DŽenifer Su s australijskog insitituta.

Prema DŽejd Guan, stručnjaku za kinesku spoljnu politike, Sijevo snažno delovanje prema Tajvanu i protiv SAD-a takođe je verovatno pod uticajem nadolazećeg 20. Nacionalnog kongresa, sastanka koji se održava svakih pet godina.

- Si se predstavlja kao zaštitnik kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, čiji je Tajvan središnji deo. Dakle, Sijeva vlada ne može da priušti da izgleda slabo - rekla je Guan za " Gardijan".

(Gardijan/Indeks.hr)

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".