У спомен на Марију Магдалену, Српска православна црква обележава празник Блага или Блажена Марија 22. јула по старојулинанском, односно 4. августа по грегоријанском календару.

Блага Марија је хришћански и народни празник који се често назива једним од најлепших.

Марија Магдалена, родом из данашње Сирије и града Магдале, жена је коју је Исус избавио од "седам злих духова", после чега је постала његова ученица и пратила га док је проповедао. Јеванђеље по Луки описује је као једну од жена које су увек биле са Сином Божијим и да је помагала "властитим добрима", највероватније својим материјалним иметком.

Фото: Википедија

 

 

Она се, иначе, помиње у свим јеванђељима, а каснији списи говоре о њеном посебном односу са Исусом и називају је његовом омиљеном ученицом и "оном коју је љубио у уста".

После страдања Христовог, она и сама постаје проповедница, па путује у Рим како би цару Тиберију црвеним јајетом објаснила причу о Васкрсењу Исусовом. Тада је оптужила прокуратора Јудеје Понтија Пилата јер је на смрт осудио невиног човека, после чега је овај прогнан.

Како пише у јеванђељима, Господ јој се јавио двапут после васкрсења.
Након Рима, Марија се упутила у Ефес, код апостола Јована Богослова, где је потом и преминула.

Што се тиче народних веровања, Блага Марија се често помиње као сестра Св. Илије Громовника, због чега се каже да су на њен празник могуће временске непогоде, грмљавина и град, јер "брат и сестра разговарају".

У српском народу је посебно поштована међу женама и спада у непокретне празнике. Иако није у црквеном календару "црвено слово", на Благу Марију се не ради ни у пољу нити се обављају кућни послови.

Верује се да је ова светитељка заштитница жена и један од најстаријих народних обичаја јесте да се жена на Благу Марију помоли и замисли жељу поред запаљене свеће, а она ће је услишити.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".