- Због озбиљности повреда које надмашују расположиве техничке капацитете УКЦ, након урађене амбулантно примарне обраде, дете је транспортовано за Београд. Дечак је животно угрожен - наводе у УКЦ Ниш.

Несрећа се догодила у петак око 20.30 часова када се малишан попео на један од вагона у том граду. Након што се попео на вагон, дошло је до струјног удара.

Дечак је због тежине задобијених опекотина, након ургентног збрињавања у Лесковцу, упућен у Клинички центар у Нишу, где му је урађена амбулантно примарна обрада рана након чега је одмах транспортован даље за Београд.

Ударила га струја јачине 25.000 волти

Подсетимо, дечак се попео на теретни вагон распуштеног воза, који се налазио на трећем станичном колосеку. Том приликом младић је доживео струјни удар из контактне мреже која се налази изнад пруге, саопштава Инфраструктура железнице Србије.

- Кроз контактну мрежу изнад пруге пролази струја јачине од 25.000 волти. Да би у таквим ситуацијама дошло до струјног удара, није неопходно да се додирну водови контактне мреже, већ је довољно да се уђе у струјно коло које може да буде и неколико метара удаљено од каблова. Младић је највероватније ушао у струјно коло контактне мреже и доживео струјни удар - наводе из "Инфраструктура железнице Србије".

Из Железнице додају да се са њихове стране чини све што је у њеним могућностима да се овакве несреће не догађају.

- Све железничке станице имају упозорења. Међутим, вагони су у железничким станицама и на пругама, где им је и место. Контактна мрежа увек је под напоном, без обзира да ли у станици има вагона или не, или су у њој паркирани стари вагони. Немогуће је оградити око три и по хиљаде километара пруга и све станице у Србији, да би се овакве несреће спречиле. За тако нечим не постоји било каква саобраћајна, функционална или економска оправданост, нити се то ради било где у свету - објашњавају.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".