Више јавно тужилаштво у Београду поднело је данас Вишем суду у Београду оптужни предлог против петорице осумњичених навијача ФК Црвена звезда због унапред планираног, безобзирног напада на комби који је превозио навијаче ФК Партизана, после дербија, 16. априла око 22 цасова у атару села Марковац, општина Младеновац.

Оптужним предлогом се Вељку М. (25) из Младеновца, Борису Н. (35), Ивану М. (31), Тодору А. (19) и Михаилу С. (21) сви из Београда, ставља на терет да су свесни свог дела, у урачунљивом стању, са умишљањем извршили кривична дела насилничко понашање на спортској приредби и изазивање опште опасности, саопштило је ВЈТ у Београду.

За све окривљене тужилаштво је суду предложило да их осуди на јединствену казну од по осам година затвора, као и новцану казну од по 400.000 динара.

Тужилаштво је суду предложило да свима изрекне меру безбедности - забрана присуствовања одређеним спортским приредбама у трајању од по пет година, с тим да се време проведено у затвору не урачунава у време трајања ове мере.

Фото: Ненад Стефановић

 

 

За сву петорицу окривљених тужилаштво је предложило суду и да им продужи притвор да не би у кратком временском периоду поновили кривично дело, имајући у виду да су оптужени за кривицно дело са израженим елементима насиља, да су изазвали опасност по живот и тело девет младих људи, који су захваљујуци невероватној срећи претрпели лаке телесне повреде и нису одлетели у ваздух заједно са комбијем, који је експлодирао.

Сви осумњицени на саслушању су се бранили ћутањем, односно искористили законско право да не износе одбрану пред поступајуцим тужиоцем.

Оптужним предлогом осумњиценима се ставља на терет да су 16. априла око 22 цаса, заједно са више НН, након дербија између ФК Црвена звезда и ФК Партизан, у атару села Марковац, као навијаци Црвене звезде, препрецили пут комбију који је превозио навијаце противницког тима.

По изласку из својих возила, осумњицени су ставили маске на лица и капуљаце на главе и кренули према комбију.

Каменицама и другим предметима су разбили сва стакла на комбију, а потом убацили запаљене бакље у унутрашњост комбија.

Притом је један НН нападач кроз полупан прозор палио тапацирани кров у комбију.

Пошто је запаљена унутрашњост комбија, у којем је било девет оштећених, они су покушали да напусте возило, али им је један од НН нападача то онемогућавао, држећи врата возила са спољне стране.

Комби се запалио од убачених бакљи, након чега су нападаци отишли, а оштећени су успели да напусте комби и побегну у оближњу њиву.

Возило које је било захваћено ватром убрзо је експлодирало.

У овом инциденту четири особе из комбија задобиле су лаке телесне повреде.

БОНУС ВИДЕО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".