Портпарол Коинбејза је, у одговору на упит Ројтерса, навео да компанија не листира хартије од вредности на својој платформи, док је шеф њене правне службе Пол Гревал рекао да ће радо сарађивати са СЕЦ-ом по том питању.

„Уверени смо да наш ригорозни процес контроле – процес који је СЕЦ већ проверио – држи хартије од вредности ван наше платформе“, додао је Гревал.

Агенција "Блумберг", која је прва известила о овој истрази позивајући се на два поуздана извора, навела је да се контрола СЕЦ-а појачала откако је Коинбејз проширио број токена које нуди за трговање.

Истрази коју води надлежна јединица СЕЦ-а, претходила је њеном испитивању наводне шеме инсајдерске трговине која је откривена прошле недеље.

У првом случају инсајдерске трговине криптовалутама, амерички тужиоци су оптужили Ишана Вахија, бившег менаџера производа у Коинбејзу, за дељење поверљивих информација о предстојећим објавама нових криптовалута које ће Коинбејз понудити корисницима да њима тргују путем његове платформе.

У грађанским тужбама везаним за то, СЕЦ је навео да су Вахијев брат Нихил Вахи и њихов пријатељ Самер Рамани купили и продали најмање 25 крипто средства остваривши профит, од чега је СЕЦ девет идентификовао као хартије од вредности.

СЕЦ је у то време одбио да потврди да ли ће у жалби тражити акцију против Коинбејза због листирања токена који се сматрају хартијама од вредности.

Ова платформа за криптовалуте је раније затражила од СЕЦ-а да развије правила за функционисање имовине дигиталних хартија од вредности.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".