Очекује се да ће до пола милиона људи присуствовати Дан Кристоферове улице (ДКУ) у Берлину. Поводом овог догађаја Бундестаг ове године поставља историјски знак. Први пут је истакнута застава дуге: једна застава вијорила се у суботу на згради Рајхстага и још две испред ње.

Парламент тако показује „заставу толеранције и различитости“, рекао је председник Бундестага Бербел Бас у видео поруци. Тиме је свима јасно да су „гејеви, лезбејке, бисексуалци, транссексуалци и интерсексуалци вредан део наше земље“.

Савезна министарства су такође показала заставу дуге. Федерална министарка унутрашњих послова Ненси Фезер ( СПД ) написала је на Твитеру о акцији испред њене куће да је свим учесницима пожелела „срећан, сигуран и шарен“ Дан Кристоферове улице.

Фото: Профимедиа

 

Званично одобрење дато у априлу

Застава дугиних боја вијорила се и испред Федералног министарства одбране. Министарка Кристин Ламбрехт (СПД) написала је на Твитеру:

- Залажемо се за отворен и разнолик Бундесвер - Министарство унутрашњих послова је тек у априлу званично дало дозволу да се застава дугиних боја истакне испред или на савезним званичним зградама. у одређеним приликама.

Према речима организатора, 500.000 људи пријавило се за параду поводом Дана Кристофер улице од поднева. Почиње код Потсдамер Плаца и требало би да се заврши после више од седам километара испред Бранденбуршке капије. Овогодишњи мото параде је „Уједињени у љубави – против мржње, рата и дискриминације“. Према подацима полиције, прошле године је учествовало око 35.000 људи.

Дан Кристоферове улице обележава догађаје у Сједињеним Државама касних 1960-их. 28. јуна 1969. полиција је упала у геј бар Стоунвол Ин у улици Кристофер у Њујорку. Уследили су дани тешких сукоба између активиста и снага безбедности. Устанак се сматра рођењем модерног геј и лезбејског покрета.

(Шпигл)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".