Власти широм јужне Европе боре се да успоставе контролу над шумским пожарима који су захватили Шпанију, Грчку и Француску, у којима је страдало више од стотину људи.

Научници за овакве временске катастрофе криве глобално загревање, а шпански премијер Педро Санчез упозорио је да "климатске промене убијају", пренео је Ројтерс.

Врели талас који је данас захватио Европу проширио се и на Британију, где се прогнозирају високе температуре, веће од рекордних 37,8 степени из 2019.

Британска национална метеоролошка служба издала је своје прво црвено упозорење на "екстремне врућине" за делове Енглеске.

Очекује се да ће врућине бити тако јаке да железнички оператери упозоравају да би могло да дође до кривљења шина, а неке школе су инсталирале пластичне базене да би помогле деци да се расхладе.

У Шпанији су пожари гашени из хеликоптера, а температура је била изнад 40 степени Целзијуса.

Фото: Профимедиа

 

 

Становници долине Јерте, у централном делу земље, шокирани су што њихов иначе хладан крај личи на полусушни југ Шпаније.

Студија објављена у часопису "Инвајарнментал рисерч: клајмат" закључила је да је велика вероватноћа да климатске промене погоршавају топлотне таласе, пренео је Глас Америке.

Више од 1.000 смртних случајева до сада је регистровано у топлотном таласу који је трајао скоро недељу дана у Португалу и Шпанији.

Температуре у Шпанији достигле су чак 45,7 степени Целзијуса.

Метеоролошка служба те земље је саопштила да се очекује да топлотни талас престане данас, али да ће температуре и даље остати "ненормално високе".

У Француској су се шумски пожари сада проширили на 11.000 хектара у југозападном региону Жиронд, а више од 14.000 људи је евакуисано, саопштиле су регионалне власти.

Фото: Профимедиа

 

 

Француска је издала црвена упозорења за неколико региона, а становници су позвани да буду изузетно опрезни.

У Италији, где су протеклих дана букнули мањи пожари, прогностичари очекују да ће наредних дана температуре бити изнад 40 степени.

Сличне температуре забележене су у Португалу, где је од топлотног таласа умрло 659 људи.

У тој земљи је већ владала екстремна суша.

БОНУС ВИДЕО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".