Једна студија је дошла до закључка да мушкарци лажу чешће и да се сматрају бољим лажовима од жена. Слажете ли се?

Истраживање тврди да постоји јасна веза између лагања и пола и да мушкарци сматрају да имају двоструко већу вероватноћу да се извуку с лажима него жене, односно да су толико бољи у лагању.

Добри лажови су добри говорници

Истраживачи су испитали 196 људи, од тога пола су били мушкарци, пола жене. Просечна старост учесника била је 39 година.

Истраживачи су се желели да се усредсреде на оне који су добри у лагању и покушају да разумеју како то раде и коме, додајући да људи који су изврсни у лагању уопштено лажу више од других, посебно своју породицу, пријатеље, романтичне партнере и колеге.

Резултати су показали да они склони лагању углавном то чине својим најближима и  да због тога углавном прођу некажњено. Још један занимљив закључак је да врсни лажови никада неће лагати преко порука, већ увек уживо.

Фото: Профимедиа

 

Кључна стратегија

Једна од кључних стратегија које лажови користе за изношење уверљивих лажи јесте формирање приче која је близу истине и не одавање превише информација.

Група која је учествовала у истраживању изјаснила се да, ако лажу, најчешће лажу око тривијалних, безопасних ствари. Претеривања, скривање информација и измишљање детаља такође су биле неке од лажи које су признали.

И док су послодавци и ауторитети били они које су најмање лагали, породица, пријатељи или колеге били су ти који су сносили терет, рекли су.

Занимљива чињеница је и да је истраживање показало да не постоји веза између нивоа образовања учесника и њихове способности лагања. Такође, закључено је да је потребно више истраживања за боље разумевање способности добрих лажова.

Фото: Профимедиа

 

Зашто неки људи лажу више од других?

Лагање је склизак терен и иако смо сви криви што се увек налазимо у ситуацији у којој осећамо потребу да слажемо, из било којег разлога, многи људи прибегавају патолошком лагању. Овај облик лагања континуиран је, а због тога врло штетан јер постаје нормалан облик комуникације и временом утиче на добробит особе која лаже и његове околине, односе и каријеру.

Главни разлози патолошког лагања су жеља за пажњом или потреба за саосећањем и прихватањем. Патолошки лажови често имају антисоцијални поремећај личности.

Истраживања сугеришу да је овај екстремни облик лагања повезан са одређеним неуролошким обрасцем; патолошки лажови доживљавају микро недостатак памћења, у комбинацији са оштећењем у фронталним режњевима који критички процењују информације. У таквим случајевима, особа није у могућности да процени тачност онога што говори па је стога у стању да лаже као да говори истину.

БОНУС ВИДЕО:

 

(24седам)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".