Наведени примери спадају у најчешће грешке које правимо током разговора. 

''Изгледаш уморно''


Овом реченицом саговорнику не говорите ништа лепо. Под тим се подразумева да изгледа непривлачно, са подочњацима и лошом фризуром, како су деконцентрисани и лоше воље.

Уместо тога питајте их како су, можете ли им како помоћи и покушајте их мало развеселити. На тај начин ће им бити јасно да вам је стало до њих.

''Баш си пуно смршала''


Овај коментар може да саговорник протумачи као критику и да помисли да изгледа непривлачно због ранијег изгледа. Уместо ове фразе, изговорите реченицу која ће позитивно деловати на ток разговора. 

Поређење са нечим од раније никад није у потпуности позитивна, њоме дајете до знања да сте пре мислили како лоше изгледа.

Фото: Профимедиа

 

 

''Свакако си била превише добра за њега''


Када дајете утеху некоме након раскида, немојте никада ово изговорити. Оваква реченица вашег пријатеља може јако повредити јер му у принципу говорите да је лоше одабрао за себе.

Дајте му ослонац и пружите разумевање уместо коментара.  

''Ти увек…'' или ''Ти никад…''


Људи нису једнодимензионални, па тако није ни њихово понашање. Не постоји особа која ''увек'' или која ''никад''. Ове фразе су створене за потицање свађа јер стављају људе у обрамбени став, што никако није добро јер ситуације у којима се најчешће користе су расправе.

Уместо тога најбоље је фокусирати се на проблем, разговарати о томе шта је човек направио и држати се чињеница. Ако је у питању нешто што се више пута поновило, боље је започети реченицу са ''често'' уместо ''увек'' или ''никад''.

''Као што сам рекла раније…''


Врло често заборављамо да нешто урадимо или запамтимо.  Када овако нешто изговорите, може звучати као да сте увређени јер морате нешто да понављате, а тиме примаоцу нећете помоћи да поруку схвати отворено, напротив, он ће се затворити.

Уместо тога, потрудите се да на упечатљив начин изговорите оно што желите да други запамте. 

''Ја барем никада нисам…''


Ова фраза је у ствари агресиван за пребацивање пажње са своје грешке истичући стару, вероватно ситницу коју је друга особа направила (ону коју сте јој до сада требали опростити).

Увек је најбоље извинити се и признати направљену грешку што вас у разговору може брже и лакше довести до потенцијалног решења. Признавање кривице невероватан је начин спречавања даљег проблема.

Фото: Профимедиа

 

 

''До тебе је'' или ''шта год желиш''


Када се сретнете са особом којој је стало до вашег мишљења, потрудите се да јој дате одговор на постављено питање јер тој особи ће одговор помоћи.  Уместо да му кажете ''до тебе је'' или ''шта год желиш?'' дајте му свој увид у проблем. Кад изразите своје мишљење, то показује да вам је стало до особе која вам је питање поставила.

''Изгледаш добро за своје године''


Коришћење ''за своје'' као референтну тачку звучи понижавајуће и непристојно, понекад чак и грубо. Нико не жели бити ''паметан за спортисту'' или ''виталан у односу на вршњаке''. Људи једноставно желе бити паметни и здрави.

Уместо тога кажите тој особи да добро или одлично изгледа. Да бисте били искрени, није потребна квалификација и поређење, пише Атма.

БОНУС ВИДЕО: 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".