Бивши софтверски инжењер ЦИА-е осуђен је по свих девет тачака на њујоршком суду, а поротници су га прогласили кривим за цурење осетљивих података Викиликсу, за шта се верује, највећем кршењу у историји агенције до сада. Датум изрицања пресуде још увек се чека, а предстоји још једно неповезано суђење против инжењера.

У среду је Џошуа Шулте саслушао окружног судију Џесија М. Фурмана када је прочитао осуђујућу пресуду на савезном суду у Њујорку, са оптужбама које укључују крађу и преношење поверљивих информација, као и ометање правде.  

Према америчким медијима, порота је расправљала од прошлог петка пре него што је донела одлуку.

Случај се врти око такозваног Ваулт 7 који је објавио Викиликс 2017. Открио је, између осталог, методе које је ЦИА користила за хаковање паметних телефона Аппле и Андроид, као и паметних телевизора у шпијунским операцијама у иностранству. Овај случај постао је највеће цурење информација у историји америчке обавештајне агенције.

Фото: Танјуг/АП

 

Овај 33-годишњак је у притвору од августа 2017. године, када је ухапшен под оптужбом за дечју порнографију, а неколико месеци касније против њега су подигнуте оптужбе.

Године 2021., бивши службеник ЦИА-е пожалио се у судским документима да је био подвргнут окрутној и неуобичајној казни, чекајући два суђења у самици, тврдећи да се према њему и другим затвореницима поступа као према „ животињама у кавезу“. ”  

Шулте је радио у ЦИА-ином Центру за сајбер обавештајну делатност, стварајући сајбер алате способне да тајно преузимају податке са рачунара. Према речима тужиоца, човек се није добро слагао са неким од својих колега и руководством. Да би била већа увреда, његови виши службеници су у неком тренутку наводно одлучили да ангажују другог извођача да развије сајбер алат сличан оном који је правио Шулте. Све ово је, тврдили су истражитељи, довело до дубоке огорчености код Шултеа, што га је на крају натерало да украде сајбер алате и изворне кодове и пренесе их на Викиликс. Шулте је тада наводно покушао да избрише све трагове његовог приступа компјутерима пре него што је напустио ЦИА 2016.

Амерички тужилац Демијан Вилијамс је у изјави тврдио да је Шулте „неке од наших најкритичнијих обавештајних оруђа учинио познатим јавности – а тиме и нашим противницима. „Званичник је додао да је тај човек „ осуђен за једно од најдрскијих и најштетнијих дела шпијунаже у америчкој историји. ” 

Фото: Профимедиа

 

У својој завршној речи, Шулте, који је одлучио да се брани сам, рекао је поротницима да су га ЦИА и ФБИ само учинили жртвеним јарцем за срамотно цурење информација, док су „стотине људи имале приступ“ подацима и „могле су да их украду“.

Бивши службеник ЦИА-е је инсистирао да је случај владе "прожет разумном сумњом", без јасног утврђеног мотива.

Председавајући судија је похвалио Шултеа за његову одбрану, рекавши да он "можда има будућност као бранилац".  

Изрицање пресуде је одложено за каснији датум јер се Шулте суочава са још једним суђењем по оптужбама за поседовање и транспорт дечје порнографије, за шта се изјаснио да није крив преносе амерички медији.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".