Руски председник Владимир Путин потписао је у четвртак закон којим се уводе посебне одредбе у економији током борбе против тероризма и других операција војске те земље у иностранству.

Према закону, руским компанијама је сада забрањено да одбијају војне уговоре док су такве операције у току. У документу се помињу уговори о набавци добара и услуга за потребе војске, као и они који имају за циљ стварање залиха производа, сировина и полупроизвода за потребе одбране.

Фото: Профимедиа

 

Мера је вероватно неопходна због невољности неких руских компанија да прихвате уговоре о одбрани. Западне санкције су усмерене на фирме за које се сматрало да помажу војну операцију Москве у Украјини. Претходно санкционисане компаније укључују Руске железнице, бродске и транспортне фирме у земљи, војне добављаче и банке.

Када посебне мере буду уведене у привреду, Влада ће имати право и да привремено реактивира мобилизационе капацитете и објекте, као и да користи материјална средства државне резерве.

Закон има за циљ да обезбеди да руске оружане снаге буду довољно опремљене за извођење противтерористичких и других операција ван Русије прености РТ.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".